Dinar hvale, evro čuvaju

Objavljeno: 20.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Iako je o efektima Memoranduma o dinarizaciji rano govoriti i u vladi i u NBS veruju da taj dokument neće ostati samo mrtvo slovo na papiru.

U trenutku kada su premijer Mirko Cvetković i guverner Dejan Šoškić početkom ovog meseca potpisali Memorandum o dinarizaciji, više od 70 odsto ukupnih plasmana privredi i građanima odobreno je u evrima, bezmalo 80 odsto štednje bilo je u devizama, a svega 14,4 odsto državnog duga u nacionalnoj valuti.

Guverner Dejan Šoškić nedavno je, komentarišući efekte potpisanog memoranduma, istakao kako je skepticizam stručne javnosti „preuranjen”. Memorandum je, kaže, prvi korak koji treba da vodi ka tome da čitava država što je moguće više promoviše korišćenje domaće valute.

Rezultati tog procesa biće postepeni i ne treba ih očekivati „preko noći”, već treba biti uporan i dosledan na svim nivoima, u svim državnim telima, u finansijskom sistemu Srbije i postepeno kod svih građana, uveren je guverner. On očekuje da će taj dogovor poštovati sve buduće vlade i državni organi.

U Ministarstvu finansija takođe ističu kako je rano za davanje ocena, ali napominju da stalno uvećavaju učešće dugoročnog dinarskog finansiranja u zaduženju države.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana