Kako je Sarkozy srušio evro

Objavljeno: 19.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business

Kurs evra prema dolaru oslabio je u juče na međunarodnim tržištima, pritisnut izjavama francuskog predsednika Nicolasa Sarkozyja da snažan evro šteti izvoznicima, a nastavak pritisaka očekuje se i zbog bojazni vezanih za španske fiskalne probleme. 

Evro je tako prema dolaru oslabio 0,4 odsto, na 1,3070 dolara. Jedinstvena evropska valuta ojačala je, pak, za 0,2 odsto prema jenu te se njome trgovalo po 106,35 jena. I dolar je bio na dobitku prema japanskoj valuti, ojačavši 0,6 odsto na 81,34 jena.

Od ostalih vodećih svetskih valuta isticala se britanska funta, dobivši na vrednosti prema dolaru i evru pošto je tamošnja ccentralna banka izrazila zabrinutost u vezi visoke stope inflacije u srednjoročnoj perspektivi, što bi moglo da signalizira zaoštravanje monetarne politike.

Evro je prema funti oslabio 0,8 odsto, na 81,78 penija, što je njegov najniži nivo u poslednjih 19 meseci. Funta je prema dolaru ojačala oko 0,3 odsto i njome se trgovalo po 1,5972 dolara.

Trgovci kao razloge pritisaka na evro navode prodaje švajcarskih ulagača nakon što je Sarkozy izjavio da bi o kursu evra trebalo da se razgovara s evropskom centralnom bankom. Time su izbrisani dobitci evra ostvareni dan ranije na osnovu dobrih izveštaja o rezultatima poslovanja američkih kompanija, boljih očekivanja španske aukcije i jačanja optimizma među nemačkim ulagačima.

Tržišni učesnici kažu da bi evro mogao da zabeleži dalje gubitke pred aukciju španskih državnih obveznica, najavljenu za danas. Slaba potražnja i visoki prinosi na toj aukciji pojačali bi zabrinutosti u vezi krhkog stanja španskih državnih finansija.

- Kurs evra kreće se u vrlo uskom rasponu jer čekamo sutrašnju aukciju. Mnogo neizvesnosti prisutno je na tržištu i ulagači će spekulisati s eventualnim lošim rezultatom, što bi trebalo da bude zadrška za rizičnu imovinu -  kazao je Lutz Karpowitz, valutni strateg u banci Commerzbank.

Evru nisu na ruku išle ni izjave zvaničnika ECB-a Jensa Weidmanna da Španija ne bi trebala da očekuje da će centralna banka kupovinama španskih obveznica rešiti problem njihovih visokih prinosa.

Veće reakcije na tržištima nije izazvala vest da je Nemačka juče prodala dvogodišnje obveznice uz rekordno niske troškove. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana