Veće rezerve, manji bonusi bankara?

Objavljeno: 16.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business

Adekvatnost kapitala najvećih evropskih banaka od 2013. mogla bi da se poveća na 17 odsto što bi moglo da ih košta oko pola milijarde evra piše Bloomberg pozivajući se na informacije s kojima raspolaže austrijski pravnik Othmar Karas koji učestvuje u izradi nacrta regulative.

On tvrdi da EU razmatra mogućnost da regulatorima da zeleno svetlo za takvu meru. Nove mere, koje se tek razrađuju, odnosile bi se samo na banke u najvišoj kategoriji sistemskog rizika. 

Naime, vlade 27 EU zemalja razmatraju mere koje bi bankama postavile mnogo strožija pravila igre nego ona koja su sada obuhvaćena baselskim standardom. U to bi bile uključena i pravila o bankarskim bonusima.

Othmar Karas predložio je da bonusi bankara ne mogu biti viši od njihove fiksne plate. Navodno po tom pitanju postoji širok koncenzus, jer većina zemalja EU želi da obuzda prekomerene bankarske naknade. 

Karas ističe da su veliki kreditori najveći rizik za finansijski sistem, a novac poreskih obveznika ne bi trebalo da bude taj kojim bi se spašavale banke koje ulaze u velike rizike.

Reč je o nacrtu u vrlo ranoj fazi izrade pa se očekuje da će proći kroz intenzivne promene u nacionalnim parlamentima i vladama članicama Unije.

Banke su već za sedam odsto adekvatnosti morale da rezervišu 242 milijarde evra, a dodatnih 10 posto zasad tek opisuju kao "enormno velike troškove".

Odbor za finansijsku stabilnost već je sastavio popis od 29 institucija koji ulaze u kategoriju najvišeg sistemskog rizika. To su BNP Paribas SA, zatim Deutsche bank i Royal Bank of Scotland. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana