Erste: Preporučujemo selektivno investiranje

Objavljeno: 12.04.2012


Vesti izvor: Kamatica

Analitičari međunarodne Erste grupe objavili su prognoze za obveznice, valute i deonice u drugom kvartalu ove godine, preporučujući ponovo investitorima da se drže selektivnog investiranja. 

Glavni vodeći pokazatelji i poverenje potrošača ponovno su se značajno poboljšali. Premda se očekuje usporavanje globalnog rasta i rizici za pad cena još uvek postoje zbog krize državnog duga, dublja recesija nije na pomolu. Situacija je slična na tržištima u razvoju, uz usporavanje rasta, počinju analizu.

- U prvom tromesečju 2012. rizici su značajno smanjeni. Premda su se počeli pojavljivati znakovi ekonomske stabilizacije u evrozoni, nismo još opozvali upozorenje. Dužnička kriza i dalje je problem. Nasuprot pozadine dužničke krize, prinosi na referentne obveznice ostaju na niskom nivou pa su akcije kompanija kojima se trguje na međunarodnom tržištu i zlato još uvek privlačn - rekao je Fritz Mostböck,  koji je na čelu Centra za istraživanja Erste Grupe.

- Selektivno investiranje ostaje naša preporučena strategija. Sveukupno, postoje prilike na nekim tržištima hartija od vrednosti (SAD, region SIE, delomično zemlje BRIC-a) i u određenim sektorima i vrstama imovine kao što je zlato - dodao je g. Mostböck. 

Evrozona će ući u "blagu recesiju" u 2012.

Dok se ekonomija nastavlja da se oporavlja u SAD-u, postoje slabi znakovi stabilizacije u evrozoni. Poverenje potrošača ponovno je naraslo, a vodeći pokazatelji ostaju višeznačni. Glavne države evrozone trebale bi uskoro da naprave prve korake na putu prema oporavku. U Španiji i Italiji to će trajati duže zbog činjenice da je stopa nezaposlenosti u ovim zemljama još uvek u porastu. Više od svega, dužnička kriza je ono što će nastaviti da opterećuje Evropu još dugo vremena, navode analitičari Erste grupe.

Dodaju da bi rast, nakon blage recesije u evrozoni, trebalo ponovno da krene u pozitivnom smeru u 2013. Inflacija se nije smanjila u onoj meri koliko je to bilo očekivano, poručuju takođe. U 2012. inflacija će prema njihovoj proceni u proseku dostići 2,4%.

- Evropska centralna banka možda je postigla više velikodušnim osiguravanjem likvidnosti nego smanjivanjem kamatnih stopa, te je napetost na finansijskim tržištima – takođe vezana za dužničku krizu – donekle smanjena. Međutim, još nema znakova da će to smanjenje duže potrajati. Što se tiče kamatnih stopa u evrozoni, glavna stopa refinansiranja ostaće na nivou od 1% i daljnje promene trenutno nisu u planu. SAD će takođe nastaviti da se pridržava svoje politike nultih kamatnih stopa - stoji u analizi. 

Tržišta obveznica

Likvidnost koju je osigurala Evropska centralna banka bila je odlučujući faktor u prvom tromesečju: kamatne stope tržišta novca pale su pokazujući učinak sličan smanjenju kamatne stope. Erste grupa očekuje da će Evropska centralna banka nastaviti da pruža potporu kroz likvidnost i da održava kamatne stope na niskom nivou još dugo. Zbog toga očekuje da će prinosi na nemačke obveznice porasti vrlo skromno tokom godine. Što se tiče državnih obveznica SAD-a, kažu da poboljšanje ekonomske situacije stoji u sukobu s još uvek niskom kamatnom stopom Banke federalnih rezervi. Dužnička kriza još uvek je aktuelna i neutralizuje svaku tendenciju porasta prinosa na referentne državne obveznice, poručuju. 

Evro i američki dolar – Koji je jači?

Likvidnost koju je osigurala Evropska centralna banka imala je po mišljenju stručnjaka Erste grupe iznenađujuće jak blagotvoran učinak što se tiče dužničke krize. Evro je takođe profitirao od toga. Međutim, fer vrednost evra u odnosu na dolar ostaje 1,27.  

- Pozitivniji izgledi rasta u SAD-u takođe upućuju na jačanje američkog dolara tokom godine -objasnila je Mildred Hager, analitičarka fiksnih prihoda u Erste grupi. Ključni rizik u ovom kontekstu ostaje ponovno oživljavanje krize državnog duga u evrozoni.

Zlato još uvek jarko sija 

Ovaj plemeniti metal pokazao je jasan pozitivan trend u prvom tromesečju 2012. pa mu je vrednost povećana za 7%. Verujemo da je korekcija koja je započela u jesen 2011. uveliko završena. Ništa se nije promijenilo u vezi ključnih faktora koji upućuju na neprekinut dugoročan pozitivan trend. Centralni argument, po našem mišljenju, su efektivne kamatne stope koje će još neko vreme ostati negativne kako u SAD-u tako i u evrozoni.

Deonička tržišta – Trend rasta 

- Akcije kompanija kojima se trguje na međunarodnom tržištu postigle su solidne dvoznamenkaste rezultate u tekućoj godini - rekao je Hans Engel, tržišni strateg za međunarodna tržišta hartija od vrednosti u Erste Grupi. Premda se raspoloženje ulagača popravilo, g. Engel još uvek ne vidi potvrdu neprekinutog pozitivnog trenda:

- U prvom tromesečju obim trgovine bio je slab. Do sredine godine očekujemo lagano pozitivno tržište, ali ne i period izraženog rast cena.

Indeks MSCI World trenutno pokazuje prinos od dividendi od gotovo 2,8% pa je u skladu s tim procenjeni odnos cene i zarade (PER) je 14. akcije su još uvek privlačnije od obveznica, posebno akcije međunarodnih kompanija koje profitiraju od globalno diversificiranog prihoda. Povrati od državnih obveznica razvijenih tržišta obično su daleko niže od prinosa od dividendi deonica. Stoga su akcije takođe relativno dobro osigurane protiv rizika pada cena. Ova procena posebno važi za akcije SAD-a zbog nižeg pondera finansijskih institucija u usporedbi s evropskim dionicama. Većina tržišta trenutno pokazuje pozitivan trend, premda u različitim odnosima. Na primer, indeks S&P 500 pokazuje puno pozitivniji trend nego evropski indeks DJ Stoxx. Nakon gornjih prosečnih porasta u prvom tromesečju, tržišta hartija trebala bi sada da rastu sporijim tempom. Američke akcije nastavit će napredovati, dok će evropski indeksi patiti zbog većeg pondera finansijskih institucija i zbog tog razloga verovatno zabeležiti lagano negativne rezultate u ovom, drugom tromesečju. Brazil i Rusija su naše omiljene zemlje BRIC-a. Sve u svemu, očekujemo skroman rast globalnog indeksa deonica MSCI od otprilike 5%, stoji u istraživanju. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana