EUR 117,59 USD 103,80 CHF 110,44

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 14.07.20. :: 117.5790 rsd

Radnici trpe torturu jer se boje otkaza

Objavljeno: 12.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

U trenutku kada svaki radnik u Srbiji čuva svoje radno mesto kao malo vode na dlanu teško je i zamisliti dobro organizovan sindikat unutar bilo kog preduzeća.

Ona koja su skoro privatizovana, a koja su nekada bila državna, imaju organizovane radnike koji se najčešće bave neisplaćenim zaradama i doprinosima, a manje onim što bi trebalo da bude suštinska ideja sindikalnog udruživanja, između ostalog i poboljšanjem proizvodnje i opstankom fabrika.

Milenko Srećković iz Pokreta za slobodu koji je u nekoliko navrata prethodnih godina organizovao velike proteste nezadovoljnih radnika uglavnom propalih preduzeća kaže da je situacija sa sindikalnim organizovanjem u privatnim preduzećima vrlo loša i da tu prednjače strani investitori.

- Najkritičnije je u onim fabrikama koje su otvorili stranci. Oni su od opština dobili sve, infrastrukturu, zemljište a njihovo je bilo samo da otvore fabriku koju posle mogu da presele u bilo koju drugu državu. Oni su gotovo svi zabranili sindikalno organizovanje. To je naročito izraženo, na primer, u Zrenjaninu - ističe Srećković. 

On kaže da sindikata ima u onim privatizovanim preduzećima koja su ranije bila državna, ali da se oni ne bave onim što je suština, a veliki problem su i nedovoljno aktivne, često korumpirane sindikalne centrale.

Možda o težini ovog problema najrečitije govori činjenica da je ta tema ušla i u predizborne govore aktuelnih ministara, iako se do sada oni nisu mnogo isticali u odbrani tog prava, trudeći se, pre svega da privuku nove investitore. Tako je na jednom od skorašnjih mitinga i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, rekao je će policija „hapsiti poslodavce“ koji zabranjuju sindikalno organizovanje radnika u svojim preduzećima.

A i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, po funkciji neposredno i zadužen da prati tu oblast, istakao je da ima „posredna saznanja“ o tome da poslodavci zabranjuju osnivanje sindikata u svojim firmama, ali da se radnici plaše da to prijave da ne bi izgubili posao. 

Osnivanje sindikata, prema rečima Ljajića, ne zabranjuju samo strani investitori već i domaći. Duško Vuković iz Samostalnog sindikata kaže da se veliki broj poslodavaca, stranih i domaćih, neodgovorno ponaša i ne poštuje Deklaraciju UN, ni pravo radnika na sindikalno organizovanje.

 - Oni uslovljavaju radnike da ne mogu da se udružuju i rade u isto vreme. U trenutku krize građani jednostavno nemaju hrabrosti da se suprotstave tome, ne smeju da reaguju na takvu vrstu pretnji, jer se plaše da ne izgube posao -
ističe Vuković. 

 Ovakve izjave ministara, posebno najave hapšenja, Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije ocenjuje kao politički marketing, jer ako postoje dokazi da je negde prekršen Zakon o radu ili bilo koji drugi, onda treba reagovati.

- Ne mogu se davati takve izjave niti okriviti strani investitori, ako ne postoje dokazi. Ali, ako je neko prekršio zakon, onda treba da odgovara -  kaže Rajić. Prema njegovim rečima, problem u Srbiji je i struktura sindikata, jer postoji po pet, šest ili osam vođa koji imaju sve privilegije, dok ostali od tog udruživanja nemaju ništa. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.15

ostavite komentar