Veće prilike za najsiromašnije

Objavljeno: 12.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Poslovni

Jim Yong Kim, američki kandidat za predsednika Svetske banke, u sredu je pred odborom direktora banke poručio da neće oklevati da ispita 'status quo' i kako će učiniti sve da pomogne najsiromašnijim zemljama sveta.

U govoru na dve i po stranice, koje je objavilo američko ministarstvo finasija, Kim je naveo razloge zbog kojih veruje da ga njegovo iskustvo stručnjaka za javno zdravstvo i bivšeg dekana jednog od vodećih američkih univerziteta Dartmouth, čini sposobnim da preuzme vođenje Svetske banke.

- U meni ćete naći nekoga ko se ne boji teških pitanja o 'statusu quo' i koji je spreman da ispita postojeća i uvrežena stajališta. U instituciju ću sa sobom doneti ozbiljnost, objektivnost i usredsređenost kako bi odredili i ostvarili viziju snažnog privrednog rasta i dali veću priliku najsiromašnijima u svetu - rekao je Kim.

Govorio je takođe i o zdravstvu i rekao da ne može prihvatiti da svake godine u svetu umre 358.000 trudnica, a osvrnuo se i na jednakost polova, klimatske promene, otvaranje novih radnih mesta, zelene tehnologije i dostupnost hrane.

Odluka o nasledniku trenutnog predsednika Roberta Zoellicka, čiji mandat ističe 30. juna, objaviće se do polugodišnjeg sastanaka Svetske banke i organizacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 20. do 22. aprila u Washingtonu.

U igri za mesto predsednika Svetske banke su još nigerijska ministarka finansija Ngozi Okonjo-Iweala i bivši kolumbijski ministar finansija Jose Antonio Ocampo.

Vodeći globalni finansijski časopis The Economist u novom je broju ocenio da je Okonjo-Iweala kvalifikovanija za preuzimanje Svetske banke od Kima, ističući da je njeno iskustvo u ekonomskoj politici i finansijama čini moćnijom od američkog kandidata.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana