Naplata doprinosa (ne)će biti problem

Objavljeno: 10.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas, Novosti

Od 1. jula banke će biti dužne da sprečavaju poslodavce koji nisu uplatili poreze i doprinose da svojim radnicima isplate neto zarade.

Ovom merom država nastoji da konačno stane na put izbegavanju plaćanja poreza i doprinosa, ali kritičari među kojima su na prvom mestu banke, ali i brojni stručnjaci, upozoravaju da je na taj način Vlada zapravo priznala da Poreska uprava nije sposobna da obavlja svoj posao, odnosno da kontroliše ko je platio porez, a ko ne te da se ta obaveza sada prebacuje na banke koje treba da nadziru sopstvene klijente.

Uz to, pitanje je i koliko će mera biti efikasna, pošto se u krugovima poslodavaca već govori o tome da će radnicima preko banaka ubuduće uplaćivati samo minimalac, a ostatak na ruke, što je i ranije bila praksa mnogih.

Međutim, mnoge banke su odlučile da od 1. jula ne kontrolišu uplatu poreza i doprinosa poslodavaca, odnosno da redovno isplaćuju plate. To je stav Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije i obratićemo se Ustavnom sudu za proveru ustavnosti propisa kojim se nalaže takva obaveza.

- Mi nismo poreznici, a Poreska uprava treba da kontroliše poslodavce da li su izmirili svoje obaveze, a ne zaposlene  - kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar UBS, i ističe da nema nikakvog osnova da banke svojim klijentima onemogućavaju da slobodno raspolažu svojim novcem.

Odbor Privredne komore Srbije za bankarstvo juče je najavio da će Ministarstvu finansija uputiti inicijativu za izmenu zakona o poreskom postupku i administraciji, ocenjujući da kontrola uplate doprinosa nije posao banaka već Poreske uprave.

- Ako ne bude moguće da se taj deo zakona izmeni, tražićemo da se produži rok u kome će banke početi da kontrolišu uplatu poreza i doprinosa, jer nisu tehnički spremne za taj posao - rekao je predsednik odbora Vladimir Čupić, inače prvi čovek Hipo banke.  predsednik Odbora za bankarstvo PKS.

Zakonom je predviđeno da banke samo sprečavaju ovu pojavu, a poresko će uraditi softver i svih 33 banke i ponuditi logistiku da ovaj posao valjano vode. Takođe, one bi trebalo da budu i finansijski namirene za tu uslugu, koju bu plaćali poslodavci.

Čupić je naglasio da banke još nisu dobile neophodan softver za kontrolu plaćanja doprinosa, a pošto je do 1. jula ostalo još malo vremena, moglo bi da se dogodi da isplate zarada budu ugrožene, ako primena zakona počne pre nego što banke budu tehnički osposobljene za svoje nove obaveze.

Dragutin Radosavljević, direktor Poreske uprave ranije je izjavio da među bankama nema protivljenja novim merama, a da i ako ih bude, to neće imati efekta jer su banke dužne da poštuju zakone Srbije. Upitan da li očekuje da će zbog uvođenja ovog sistema doći do smanjenja neto plata zaposlenima, kako poslodavcima koji su do sada izbegavali da uplaćuju doprinose ne bi skočili troškovi, on je rekao da ne, jer postoje kolektivni ugovori sa sindikatima koji regulišu visinu zarada u raznim industrijama. Dragutinović se ne slaže ni sa tvrdnjom da sindikati praktično ni ne postoje u privatnom sektoru.

U vezi mogućnosti da poslodavci novu prepreku izbegavanju plaćanja doprinosa preskoče tako što bi radnicima deo plate davali u gotovini, direktor Poreske uprave kaže da će u tom slučaju Poreska uprava pokretati krivične prijave protiv njih. Međutim, s obzirom da je u pitanju praksa koja je ranije bila široko rasprostranjena i koju Poreska uprava nije suzbila te da čak ta institucija nije uspela da uspostavi efikasan sistem kontrole uplate doprinosa, pitanje je koliki su realno kapaciteti PU da pronađe i adekvatno procesuira poslodavce koji se ponovo budu okrenuli ovom metodu izbegavanja svojih obaveza prema državi.

Poreska uprava je prošle godine podnela više od 13.000 krivičnih prijava protiv poslodavaca zbog neredovne uplate poreza i doprinosa, ali je prema objavljenim podacima broj firmi koje neredovno uplaćuju doprinose radnicima čak 50.000. Prema zakonu, poslodavci su dužni da od bruto zarade izdvoje 11 odsto za doprinose za PIO fond, 6,75 odsto za zdravstveno osiguranje, 0,77 odsto za Nacionalnu službu za zapošljavanje i 12 odsto za porez. U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje za Danas su potvrdili da nikome ne može da bude overena zdravstvena knjižica kome poslodavac nije uplatio pun doprinos za osiguranje, ali nemaju podatke o tome koliko je takvih radnika.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić od kada je najavljeno da će banke imati obavezu kontrole svojih klijenata tvrdi da će banke učiniti sve da ne rade posao koji nije njihov.

- Najdržavniji posao u svakoj državi je naplata poreza i taj posao Poreska uprava daje da rade privatne kompanije kao što su banke. To je neprirodno rešenje - izjavio je Dugalić, dodajući da ni u jednoj od zemalja EU i okruženja banke nemaju taj posao. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana