Za 5 godina stres na poslu biće znatno veći

Objavljeno: 05.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business

Osam deset radnika u Evropi smatra da će se broj osoba koje pate od stresa na radnom mestu povećati u idućih pet godina (80%), a čak 52% ih smatra da će povećanje stresa biti značajno. 

Stres vezan uz posao problem je većine radnika u Evropi, sudeći po rezultatima 2. Evropske ankete o sigurnosti i zdravlju na radu. Anketu je proveo Ipsos MORI za potrebe Evropske agencije za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA), a obuhvata mišljenja više od 35.000 osoba iz šire javnosti 36 Evropskih zemalja o aktualnim problemima na radnom mestu, uključujući i stres na radu, važnosti sigurnosti i zdravlja na radu za ekonomsku konkurentnost i duži radni vijek.

Ovi su rezultati slični onima iz ESENER ankete koju je agencija sprovela na temu novih i rastućih rizika na radnom mestu, kada se 79% menadžera izjasnilo da je stres problem u njihovim kompanijama. Time je stres na poslu za kompanije jednako važan kao i nezgode na radu.

Stres vezan uz rad je među najvećim izazovima za zdravlje i sigurnost s kojima se Evropa suočava, a predstavlja značajne troškove u smislu ljudskih neprilika i ekonomskih efekata. Anketa je pokazala i kako velika većina Evropljana (86%) smatra da je pridržavanje dobrih primera u sigurnosti i zdravlju na radu važno za ekonomsku konkurentnost zemlje, s čime se 56% ispitanika izrazito slaže. Slično razmišljaju i zaposleni (86%9 i nezaposleni (85%).

Značajan je pokazatelj ankete da u Norveškoj najmanje brinu o stresu na radnom mjestu, a u Grčkoj najviše, što je obrnuto proporcionalno ekonomskom, socijalnom i političkom stanju u tim zemljama što dalje upućuje da je opšte stanje u državi od velikog uticaja i na stres na radnom mestu.

Konačno, u Evropskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti, anketa je pokazala kako 87% Evropske javnosti veruje da je dobra praksa u sigurnosti i zdravlju na radu važna kako bi ljudi mogli raditi duže pre penzije (56% ispitanika smatra da je to izrazito važno). 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana