Dugovi Španije srušile vrednost evropskih banaka

Objavljeno: 04.04.2012


Vesti izvor: Kamatica

Evropski berzanski indeksi našli su se pod pritiskom obnovljenih bojazni od recesije nakon novih ekonomskih pokazatelja iz evrozone, a kočnica je bila i slaba potražnja na današnjoj aukciji španskih državnih obveznica, čija cena je znatno skočila.

Londonski Ftse indeks u takvim okolnostima oslabio je 1,16 odsto, na 5.770 bodova, frankfurtski DAX za 1,72 odsto, na 6.861 bod, a pariski CAC je iznosio 3.358 bodova, oslabivši za 1,43 posto.

Najveći gubitnici bile su akcije banaka, koje su se našle pod pritiskom prodaje zbog pojačane zabrinutosti ulagača u pogledu sposobnosti Španije da reši svoje velike dužničke probleme.

Evropski zajmoprimci poput španskog Banco Santandera, italijanskog Unicredita i belgijske grupe KBC zabeležili su pad cena deonica od čak 5,8 odsto, nakon što je Španija prodala samo 2,6 milijardi evra, na donjoj granici planiranog iznosa zaduživanja na današnjoj aukciji, i uz više prinose nego na pređašnjim aukcijama.

Glavni španski berzavnski indeks IBEX nakratko se spustio na najniži razinu od kraja novembra, kliznuvši za 0,6 procenata.

Slabija potražnja na današnjoj španskoj aukciji usledila je nakon objave novog u nizu slabih pokazatelja iz privrede evrozone. Tako je najnovi izveštaj londonske kompanije Markit pokazao pad aktivnosti u industrijskom i uslužnom sektoru evrozone u martu, sugerišući da evrozona verojatno opet klizi u blagu recesiju.

- Ključan problem je taj što se slabosti iz perifernih članica evrozone očigledno šire na najveće ekonomije evrozone i to zaista predstavlja pravi razlog za zabrinutost - kazao je Marcus Ashworth, čelnik sektora za makroekonomske strategije u banci Espirito Santo.

Slabi podaci iz maloprodaje teško da su mogli da poboljšaju entuzijazam ulagača u pogledu evropskih deonica. Potrošnja građana smanjila se u februaru, nakon neočekivano snažnog početka godine, sugerišući da domaćinstva muku muče s nepopustljivo visokom inflacijom, rastućom nezaposlenošću i rezovima državne potrošnje.

U takvom je okruženju Evropska centralna banka danas je očekivano zadržala ključne kamatne stope na važećem nivou, balansirajući između visoke inflacije i anemične ekonomije.

Među sektorima gubitnicima bio je i automobilski, predvođen švedskim Volvom, čije su deonice pale 3,8 odsto.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana