Vlada Srbije počela da štedi

Objavljeno: 04.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Mere štednje koje je Vlada usvojila na prošloj sednici u utorak su počele i zvanično da se sprovode. Ministarstva su već dobila nalog da drastično smanje kilometražu na službenim automobilima i da skoro potpuno zaborave na rasipanje kancelarijskog materijala i nabavku nove opreme.

Do kraja godine, samo na osam stavki - putovanjima, uslugama po ugovoru, specijalizovanim uslugama, popravkama, materijalu, donacijama za NVO, nabavci opreme i nematerijalnoj imovini - moraće da se uštedi 4,8 milijardi dinara.

Uprava za zajedničke poslove republičkih organa zadužena je da u narednim danima precizira ko koliko mora da stegne kaiš. Prema rečima Novice Antića, direktora Uprave, radikalno će se štedeti na troškovima za benzin i potrošni materijal.

- Putovanja moraju biti svedena na minimum i krajnje racionalizovana. Takođe, zabranjeno je novo investiranje u zgrade. Trošiće se novac samo za tekuće održavanje i neophodne popravke - kaže Antić, i dodaje da je budžet Uprave za 2012. već smanjen za čak trećinu u odnosu na sumu kojom su republički organi raspolagali prošle godine.

On objašnjava da štednja neće obuhvatiti samo "fiksne" budžetske troškove, a to su troškovi za grejanje, struju, komunalije, telefone... Takođe, od štednje na službenim putovanjima biće izuzeta jedino ministarstva policije i odbrane, a svi ostali moraće drastično da "smanje gas".

Nevladine organizacije dobiće za 343 miliona dinara manje nego što je bilo predviđeno budžetom. Koje NVO i za koje projekte će morati da štede, još nije definisano, ali je izvesno da se mere neće odraziti na budžet namenjen organizacijama koje kontrolišu izbore.

- Suma novca koju smo tražili za 165 kontrolora kampanje u 23 grada širom zemlje neće biti umanjena. To nam je najvažnije - kaže nam Aleksandra Kostić iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Vlada Srbije je na štednom režimu još od početka mandata, ali ćemo morati još da "zavrnemo" troškove. Apelujemo i na lokalne nivoe vlasti, javna preduzeća i agencije da maksimalno redukuju potrošnju gde god je to moguće, a da ne ugroze svoje funkcionisanje - kaže nam Tamara Stojčević, generalni sekretar Vlade. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana