Lošim direktorima 150.000 evra kazne?

Objavljeno: 03.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Poslovni list

Hrvatska je rešila da se obračuna sa direktorima i članovima upravnih odbora koji firme kojima rukovode svesno guraju u stečaj. 

Ministar finansija Hrvatske Slavko Linić i Radimir Čačić, prvi potpredsednik Vlade, najavili su da će Zakon o finansijskom poslovanju biti preloman u borbi za spašavanje posrnulih kompanija koje imaju tržišnu perspektivu, a prema nezvaničnoj verziji koju je Slobodna Dalmacija dobila na uvid, stvarno novi zakon će biti "teška artiljerija" za sve učesnike tih procesa. 


Linić i Čačić nedavno su najavili da bi Predlog tog zakona trebalo da uđe u saborsku proceduru u aprilu ili maju jer je taj zakonski projekat vrlo delikatan. Njegov radni naziv, je piše list, "Zakon o finansijskom poslovanju i prisilnoj nagodbi", a njime se regulišu postupci prisilne nagodbe koji provodi Ministarstvo finansija, a koji u predstečajnom postupku sklapaju poverioci i dužnici. 

"Gurnu" li čelni ljudi  kompaniju koja ima tržišnu perspektivu u stečaj, a da prethodno ne pokušaju da sprovedu postupak prisilne nagodbe, prete im kazne od 20.000 do 150.000 evra. I to za svakog člana Uprave i Nadzornog odbora, piše "Slobodna". 

List napominje i da će o kvalitetnoj izradi ovog zakona i njegovoj primeni umnogomne zavisiti rešavanje brojnih nasleđenih problema hrvatskih kompanija,  nelikvidnost, ali i efikasno funkcionisanje tržišta u budućnosti. Njime bi znatno trebalo da se unaprediti i poboljša kapitalistički model "kreativne destrukcije" u kojem "loši" propadaju, a kvalitetni prosperiraju.

Ovakvi zakoni, piše list, postoje u nekoliko evropskih država i SAD-u, a model po kojem je rađen hrvatski zakon je onaj "braće Slovenaca". 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana