Za nove prozore i vrata kredit do 15.000 evra

Objavljeno: 02.04.2012


Vesti izvor: Kamatica

Ministarstvo za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje, u saradnji s Fondom za zaštitu životne sredine, raspisalo je javni poziv poslovnim bankama za učešće u programu kreditiranja fizičkih lica za finansiranje projekata unapređenja energetske efikasnosti u 2012, u cilju uštede energije i očuvanja životne sredine.

Fond je za ovaj projekat izdvojio 300 miliona dinara, korisnici novca će biti poslovne banke, a korisnici kredita fizička lica. Država će tim parama subvencionisati kamate na kredite koje će odobravati izabrane poslovne banke, kojima će građani, korisnici kredita, dostavljati zahteve s dokumentacijom za odobravanje zajmova.

Valuta kredita je dinarska ili evro. Za kredite u dinarima maksimalan iznos je 1,5 milion dinara s rokom otplate do 60 meseci, uz jednokratne troškove obrade od jedan odsto iznosa kredita koje plaća korisnik kredita. Fond će subvencionisati kamatu obračunatu po kamatnoj stopi od deset procenata na godišnjem nivou i banci je uplatiti unapred za ukupan period otplate kredita.

Maksimalan iznos kredita je 15.000 evra, s dvostrukim rokom otplate, do 120 meseci i s minimalnim učešćem korisnika kredita od 30 procenata vrednosti projekta. Troškove obrade kredita snosi korisnik zajma i oni ne mogu biti veći od 0,5 odsto jednokratno od iznosa kredita. Fond će subvencionisati iznos kamate obračunate po kamatnoj stopi od pet procentnih poena na godišnjem nivou od odobrenog iznosa kredita i platiti banci unapred za ukupan period otplate kredita u dinarskoj protivvrednosti. Banka pojedinačno utvrđuje uslove obezbeđenja, minimalni rok otplate, kamatnu stopu i druge bitne elemente otplate kredita koji nisu utvrđeni javnim pozivom.

Resorno ministarstvo će doneti odluku o listi poslovnih banaka koje ispunjavaju uslove za učešće u ovom programu, međutim, kao i u prethodnom javnom pozivu koji se odnosio na ustanove od javnog značaja, nema određenog roka do kojeg su banke obavezne da se prijave, kao ni određenog datuma kada će početi kreditiranje građana koji su spremni da podignu kredit za izmenu spoljne stolarije i ostalih delova stana ili kuće kojima se racionalizuje potrošnja energije.

Prilika i za nove kotlarnice

Krediti će biti namenjeni za nabavku i ugradnju spoljašnje stolarije, energetski efikasnih peći, kotlova ili podstanica, odnosno revitalizaciju postojećih sistema, za registraciju potrošnje toplotne energije (pumpe s promenljivim protokom, termostatski ventili, regulatori protoka...), zatim za kupovinu novih toplotnih pumpi, solarne kolektore i slično. Zajmovi se neće moći koristiti za reprogram postojećih kredita kod iste banke ili refinansiranje ranije odobrenih zajmova kod druge banke. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana