Nismo prokockali baš sve šanse?

Objavljeno: 30.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Domaći ekonomisti i istaknuti privrednici smatraju da Srbija, u bližoj i daljoj budućnosti, može ostvariti zavidne stope rasta, ali pod uslovom da odlučno obavi neophodne strukturne reforme, pre svega u preglomaznom javnom sektoru, sivoj ekonomiji i korupciji. 
 
Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović ukazuje na to da će privredna situacija i budući ekonomski rast u našoj zemlji najviše zavisiti od dovršetka suštinskih reformi.

– Ono što moramo u Srbiji da uradimo – i to zavisi samo od nas, a ne od Evrope – je reforma javnog sektora –
kaže Vlahović.

Treba, osim toga, završiti reformu sistema penzionog osiguranja, a moramo da reformišemo, restrukturiramo i delimično privatizujemo javna preduzeća.

On ukazuje i na potrebu reformisanja sistema zdravstvenog osiguranja, sektora obrazovanja, kao i uvećanje efikasnosti državne administracije. Vlahović se potpuno slaže, kad je reč o optimističkom gledanju na izglede za budući privredni rast u Srbiji, s ocenom koju je dao jedan od vodećih ekonomista Svetske banke Indermit Gil.

Gilova prognoza je, zapravo, rezultat studije koju je radila Svetska banka, a odnosi se na ekonomsku budućnost Evrope, a time i mesto Srbije u nekom budućem ekonomskom razvoju našeg kontinenta – kaže Vlahović.

– Pre svega, u toj analizi vrlo su pozitivne ocene budućnosti EU i svi oni skeptici koji su govorili da je Unija na svom kraju, apsolutno nisu u pravu jer je EU i dalje najbolje mesto za življenje u poređenju sa svim drugim regionima u svetu.

I predsednik kompanije „MK-komerc” Miodrag Kostić smatra da Srbija u doglednoj budućnosti može računati na visoke stope rasta, čak i dvocifrene, ali samo pod uslovom da brzo obavi nuže reforme i praktično dovrši proces tranzicije. Predsednik Upravnog odbora Sosisjete ženeral banke u Srbiji Goran Pitić je izjavio za Tanjug da će buduća ekonomska situacija dosta zavisiti od poteza koje bude vukla nova vlada Srbije. Pitić je saglasan s Vlahovićem u tome da se pre svega moraju smanjiti troškovi funkcionisanja države i u tom smislu nova vlada bi morala da pruži „jasan signal”.

Izvršni direktor kompanije „Nektar” i predsednik Srpske asocijacije menadžera Bojan Radun je optimista i veruje da je u Srbiji već od polovine iduće godine moguć „iznenađujući (visok) rast”, a takvu ocenu temelji i na mišljenju mnogih evropskih i svetskih bankara i drugih stručnjaka s kojima je razgovarao.

Ja zaista očekujem od polovine 2013. pa na dalje za mnoge ovde, u našoj zemlji, iznenađujući rast koji će, najverovatnije, Srbija napraviti u tom razdoblju – rekao je Radun, čija kompanija masovno plasira svoje proizvode u zemlje nastale na prostoru bivše Jugoslavije, ali i na druga tržišta, pre svega u Evropi.

– Mi smo najveće tržište u okruženju, a ulaskom Hrvatske u EU naše šanse na regionalnom nivou se dodatno poboljšavaju –
kaže Radun, i dodaje da mnoge strane kompanije ili već investiraju, ili se pripremaju da ulažu u našoj zemlji.

Znam da neke kompanije iz Slovenije pripremaju, zato što im je poslovanje u EU preskupo, preseljenje nekih delova svoje proizvodnje u Srbiju. Očekujem, kada se taj investicioni ciklus završi i sutuacija malo stabilizuje, vrlo pozitivne ekonomske rezultate u našoj zemlji.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana