Na dobošu 80 kuća i stanova u Vojvodini

Objavljeno: 30.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Gde je u Srbiji trenutno najbolja ponuda kuća i stanova? Na sajtu „Doboš„, gde banke oglašavaju prodaju ovog tipa nekretnina za koje su aktivirale hipoteku. Nude se salonski i obični stanovi, dupleksi i oni u jednom nivou, zatim kuće s okućnicom i bez nje u selima i gradovima. 
 
U svim vojvođanskim opštinama ih je ukupno oko 80. Najviše u Novom Sadu – devet, Subotici – sedam, Zrenjaninu – šest, a po pet je u Vrbasu, Bačkoj Topoli, Kovačici, Odžacima. Cena zavisi od kvadrature i kvaliteta ponuđene nekretnine. Ipak, opšti utisak je da nekretninu najviše prodaje mesto u kojm je. Tačnije, privredna aktivnost u gradu i oklini. Ako je ima i obećava, cene su više, tamo gde je nema i ne očekuje se promena, kuće se prodaju u bescenje. U Vojvodini najbolje prolazi Novi Sad, a najteže je u selima. Tako se kuća u Veterniku porodaje za 107.454 evra, a u Ruskom Krsturu kod Kule za 4.500 evra.

Za kupce je bitno da znaju da je cena po kojoj kupe stambeni prostor koji prodaju banke za njih konačna. Od drugih obaveza tu je još porez. Za klijenta banke koji je nekretninu izgubio to nije isto. U većini ugovora s bankama je predviđeno da on vraća kredit, a nekretnina se koristi samo kao sredstvo obezbeđenja. Znači, kada je banka ili on prodaju, i kreditne obaveze se do tog trenutka namire i ugovor se raskida. Ukoliko ostane više novca nego što banka potražuje klijentu, to dobija. U slučaju da se pojavi manjak na strani banke, klijent ili njegovi žiranti nastavljaju da otplaćuju ostatak do namirenja duga. Zato većina bankara preporučuje klijentima koji više ne mogu da servisiraju ove obaveze da se sami potrude oko prodaje jer će tako postići bolju cenu.

Kako izgleda ponuda na sajtu? Često se umesto cene stvalja termin „pogodba„. Negde je cena jasno naznačena u evrima, dinara uopšte nema. Ukoliko u trenutku licitacije bude više zainteresovanih, pobednik će se izabrati nadmetanjem.

A ponude? Jedna od povoljnijih je prodaja dupelks dvosobnog stana u Dunavskoj ulici u Novom Sadu po 31.805 evra. U Šafarikovoj ulici prodaju se dva jednosobna stana od 43 i 31 kvadrat, i to u paketu, po 72.158 evra. Četvorosbni stan u Ulici Jug Bogdana od 88 kvadrata staje 45.658 evra. Bolju cenu postižu i stanovi bliže najvećem vojvođanskom gradu. Recimo, trosobni u Temerinu je 79.000 evra, u Vršcu se sličan nudi za 35.000, a u Subotici po 27.000 evra. Kod svakog od njih napisnao je da je blizu centra. Dvosobni i trosobni stanovi u starim gradskim spavaonicama blizu centra, a po 20.000 do 30.000 evra, prosečna je ponuda u svim varošicama u Pokrajini. Mada ima i izuzetaka, kao što je trosobni dupleks u Kuli po 18.000 evra. To je još i dobra cena jer je u selima situacija još tužnija. Tu se kuće s okućnicom masovno prodaju ispod 10.000 evra. U Sonti kraj Apatina po 7.905 evra, u Ravnom Selu – vrbaska opština – po 7.900. Sve te kuće su mahom od šezdesetak vadrata, imaju telefonske priključke. Sela u kojima su imaju ambulantu, apoteku, osnovnu školu i sređenu infrastrukturu. To, međutim, nije dovoljno da bi neko tu došao tu da živi. Promene može doneti samo oživljavanje privrede. A za građane koji su u gradu ostali bez posla i razmišljaju o povratku na selo to bi mogao biti dobar početak. Za one koji rade a imaju nešto para eto šanse da dođu do vikendice na selu.

O tome se, međutim, još razmišlja, a stanovi u gradovima se kupuju. Tako podaci Kreditnog biroa Srbije govore da su se u prva dva meseca ove godine građani zaduživali baš za kupovinu stanova. Suma ukupnog dugovanja se početkom marta zaustavila na 319 milijardi dinara, a to je četiri posto više u odnosu na početak godine. Odnosno, odobreno je 400 stambenih zajmova, a svi drugi krediti namenjeni stanovništvu beležili su stagnaciju ili blagi pad. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana