MMF je postao nepoželjan u izbornoj Srbiji

Objavljeno: 30.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

- Srbija se ponaša kao loš đak koji je dobio dva keca, a hoće da otpusti nastavnika -  ovim rečima u šali jedan ekonomista komentariše izjavu potpredsednika vlade Ivice Dačića da nam pomoć Međunarodnog monetarnog fonda ni ne treba. 

Naši političari su, kako je kampanja krenula, sve češće počeli da se druže sa Alchajmerom, kaže drugi. On podseća i da misija iz Vašingtona nije nepozvana došla u našu zemlju, već je i Dačić 2009. sedeo u vladi i podigao dva prsta da MMF dođe i pomogne Srbiji pred najezdom svetske krize.

Vicepremijer Ivica Dačić poručio je pre dva dana međunarodnim finansijskim institucijama, pre svega MMF-u, da se ne mešaju u očuvanje nacionalnih interesa. Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova, izjasnio se da je protiv privatizacije jedine domaće osiguravajuće kuće Dunav osiguranja.

 - Država mora da pokaže svoju snagu i ja javno govorim da je moja želja da MMF više ne bude u Srbiji- rekao je Dačić.

Vladimir Gligorov, profesor na Bečkom institutu za međunarodne ekonomske studije, podseća da je na početku krize MMF obezbedio kratkoročnu makroekonomsku stabilnost u Srbiji. 

-Veoma je moguće da će nam slična pomoć biti potrebna relativno skoro. Uopšte, naše iskustvo sa ovom organizacijom je veoma povoljno. Negde drugde je možda drugačije. Tako da je potpuno nejasno na osnovu čega Dačić daje te izjave, kao i tvrdnja da su programi sa MMF-om u neskladu sa srpskim nacionalnim interesima. Ukoliko je reč o izjavi, kao i nizu ostalih na druge teme, kojima se Dačić kandiduje za predsednika vlade, bojim se da je to kontraproduktivno - kaže Gligorov. 

Raskid aranžmana sa Fondom imao bi izuzetno negativne posledice po Srbiju, smatra Milojko Arsić profesor Ekonomskog fakulteta. Bez obzira na to što se vrlo često navode primeri zemalja kojima je dobro krenulo kada su -oterali” MMF, mnogo je više onih drugih – kojima su finansijeri iz Vašingtona pomogli.

 - Sa ovim nivoom javnog duga i minusom u kasi prekid aranžmana sa Fondom sigurno bi negativno uticao na kreditni rejting zemlje. Doveo bi u pitanje i finansiranje minusa u kasi, kao i servisiranje dugova. Takođe, i EU se u velikoj meri oslanja na MMF i čak prilikom pisanja sopstvenih izveštaja o napretku koristi njihove podatke - kaže Arsić i dodaje da u ovakvim okolnostima izjavu ministra Dačića uopšte ne shvata ozbiljno. 

 - Da Srbija nema problem s javnim dugom i da u budžetu ima minus od najviše jedan odsto – onda bih i razumeo takve stavove. Ali tada nam MMF ne bi ni trebao, jer bi to bio dokaz da već dobro radimo- kaže Arsić i dodaje da prisustvo misije ne znači da vlada nije odgovorna za sopstvenu ekonomsku politiku.

Profesor Ljubomir Madžar smatra da je izjava ministra Dačića krajnje neprimerena i štetna.

-Bolje bi mu bilo da se ujeo za jezik i da se setio da smo gospodari samo onih reči koje nismo izgovorili. Jer, veza sa MMF-om nam je ulaznica na međunarodna finansijska tržišta. Ako već moramo da se zadužujemo, jer imamo minus u budžetu, Fond nam daje nešto malo kredibiliteta što nam obezbeđuje zajmove po povoljnijim kamatama- kaže on.

 Madžar naglašava da je "druga, važnija, stvar to što je MMF uvodio red i disciplinu u našu politiku javnih rashoda. Uspešno su ograničavali naše političke ale da ne potroše i ono što nemamo, i par puta su nas sprečili da sopstvene uši ne pojedemo". 

Profesor Vladimir Krulj takođe smatra da je aranžman sa MMF-om bitan, jer predstavlja svojevrsnu „garanciju” stranim investitorima da zemlja sprovodi odgovornu makroekonomsku i fiskalnu politiku, ali šalje i pozitivan signal da su uslovi za strane investicije relativno povoljni i da su ta ulaganja sigurna.

-Aktuelni 'zamrznuti' aranžman, koji je imala naša zemlja, predviđao je mogućnost da naša zemlja dobije pozajmicu od oko milijardu evra, ukoliko se za to ukaže potreba u ovim uslovima globalne krize. Ta sredstva bi ekonomskim vlastima pružala određenu sigurnost u slučaju produbljivanja finansijske krize. U situaciji kada su uslovi za zaduživanje naše zemlje na međunarodnom tržištu sve teži, ta sredstva MMF-a bi nam dobrodošla, pa čak i kao mogućnost. Naravno, treba takođe uzeti u obzir činjenicu da bi sredstva MMF-a mogla da se koriste, pre svega, kao podrška stabilnosti nacionalne valute-
, zaključuje Krulj. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana