Zec: Jedna banka manje ili više

Objavljeno: 29.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Ekonomista Miodrag Zec smatra da pitanje prodaje Komercijalne banke nema toliko veliki značaj u kontekstu ogromne privatizacije finansijskog sektora Srbije. 

Domaći mediji pišu da su u toku pripreme za prodaju Komercijalne banke, kao i da su za kupovinu značajnog udela zainteresovani najjači svetski igrači.

Zec ocenjuje da ključno pitanje nije prodaja Komercijalne banke već je mnogo šire i odnosi se na to da li bi trebalo privatizovati finansijski sistem i kako ga regulisati.

Srbija je međutim već to uradila, tako da pitanje prodaje Komercijalne banke nije više od nekog većeg značaja, smatra Zec, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
 

        On je naveo da Srbija još nije integrisana u finansijski svet jer kod nas ne posluju nemačka Dojče banka i američka Siti banka i da bi se to prodajom Komercijalne banke moglo dogoditi. Bez obzira što su ovde došle mnoge banke, one su male i srednje i Srbija još nije integrisana u finanisjki svet, smatra Zec.

Pozitivno u prodaji te banke bio bi, kako navodi, budžetski razlog da se ostvari prihod, dok negativni nisu toliko veliki. 

Kako objašnjava Zec, mnogi žele da se nacionalizuju banke i da daju meke kredite, ali to već, kako je dodao, radi Fond za razvoj.

Ključno je, prema njegovim rečima, što je u Srbiji izostala rasprava o kenceptu privatizacije monetarnog sistema, kako ga regulisati, kako urediti platni promet i kako ga regulisati.

Važno je da država izvrši promene u regulaciji monetarnog sistema i kako će zaštititi štediše i depozite, smatra Zec.

Na pitanje da li očekuje i da Evropska banka za obnovu i razvoj proda svoj udeo u Komercijalnoj banci, Zec je kazao da očekuje da sve bude na prodaju, samo je bitno kakva se ponuda dobije.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana