Tekst objavljen: 07.01.2020 13:00        


Otvorene pozive trenutno imaju Razvojna agencija Srbije, Fond za razvoj, Fond za inovativnu delatnost, kao i Nacionalna služba za zapošljavanje

Želite da pokrenete biznis? Od države možete dobiti 70% sredstava

Mladi preduzetnici koji odlučuju da pokrenu biznis, ali i iskusniji privrednici koji planiraju dalji razvoj i rast svojih firmi, najčešće kao jedan od glavnih izazova u poslovanju ističu manjak finansija. Rizik bankarskih pozajmica često ih odvraća od investiranja na ovaj način, ali zato država koja kroz svoje programe trenutno iz četiri izvora nudi podršku privredi. Neki od konkursa omogućavaju čak i do 70 odsto bespovratnih sredstava za projekte unapređenja poslovanja, digitalne transformacije, saradnju nauke i privrede, zapošljavanje osoba sa invaliditetom...

Otvorene pozive trenutno imaju Razvojna agencija Srbije, Fond za razvoj, Fond za inovativnu delatnost, kao i Nacionalna služba za zapošljavanje.

Razvojna agencija Srbije ima otvoren javni poziv za Program podrške digitalnoj transformaciji mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP). Uslov za učešće u programu je da su preduzeća registrovana u APR-u najmanje dve godine, da su izmirila sve obaveze po osnovu poreza i doprinosa i da imaju izrađenu Strategiju digitalne trasnformacije od strane sertifikovanog konsultanta.

Ukupan budžet Programa je 70 miliona dinara, a svaki korisnik može dobiti maksimalno 600.000 dinara. Sredstva se odobravaju kao sufinansiranje u visini do 50 odsto iznosa opravdanih troškova bez PDV-a, za svaku projektnu aktivnost, po principu refundacije.

Sredstva iz ovog programa namenjena su za sufinansiranje uvođenja rešenja predviđenog Strategijom digitalne transformacije – unapređenje ili uvođenje novih poslovnih procesa, poslovnih modela, proizvoda i usluga, ali i za izradu Strategije digitalne transformacije.

Fond za inovacionu delatnost dodeljuje državnu pomoć za inovacije kroz dva aktuelna konkursa. Prvi je Program ranog razvoja koji finansira projekte iz bilo koje oblasti nauke i tehnologije, odnosno bilo kog industrijskog sektora. Iznos finansiranja može biti maksimalno 80.000 evra, odnosno 70 odsto ukupno odobrenog budžeta projekta, a projekat se mora realizovati u roku od 12 meseci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Drugi konkurs se odnosi na Program saradnje nauke i privrede i takođe pokriva maksimalno 70 odsto ukupnih troškova za projekte koje podnose mikro ili mala preduzeća, odnosno 60 procenata ako je glavni podnosilac prijave srednje preduzeće. Maksimalni iznos finansiranja je 300.000 evra po projektu.

Sredstva se mogu koristiti za finansiranje zarada, oprema i materijala za istraživanje i razvoj, poslovnog prostora, usluga vezanih za istraživanjerazvoj, savetnika za istraživanje i razvoj i prijavu patenta i sertifikaciju.

Među konkursima Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno su otvorena dva namenjena poslodavcima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Prvi poziv odnosi se na subvenciju zarade za osobe sa invaliditetom bez radnog iskustva u 2019. godini, a sredstva iz drugog konkursa namenjena su za refundaciju troškova podrške osobama sa invaliditetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima u 2019. godini.

Poslodavac koji na neodređeno vreme zaposli osobu sa invaliditetom bez radnog iskustva, ima pravo na subvenciju zarade za tu osobu, u trajanju od 12 meseci. Subvencija se odobrava na osnovu podnetog zahteva poslodavca, u visini do 75 procenata ukupnih troškova zarade sa pripadajućim doprinosima, ali ne više od iznosa minimalne zarade.

U okviru drugog konkursa, poslodavac koji zaposli osobu sa invaliditetom, koja se zapošljava pod posebnim uslovima, može da ostvari pravo na refundaciju troškova zarade radnom asistentu, u visini do 50.000 dinara mesečno, uz obavezne poreze i doprinose. Takođe, ima pravo na refundaciju primerenih troškova prilagođavanja radnog mesta za zapošljavanje tog lica, u maksimalnom jednokratnom iznosu do 400.000 dinara po osobi sa invaliditetom.

U okviru Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja privrednicima je na raspolaganju 300 miliona dinara, od čega je 250 miliona namenjeno za sprovođenje programa, a 50 miliona dinara za troškove sprovođenja programa obuke i mentoringa.

Za ovaj program mogu konkurisati novoosnovani preduzetnici, poljoprivredna gazdinstva, mikro i mala privrednim društvima starosti do dve godine, kao i svi zainteresovani za otpočinjanje sopstvenog biznisa.Program podstiče finansiranje mladih preduzetnika starosti 18-35 godina, žena preduzetnica, povratnika i preduzetnika koji ulažu u poljoprivredni sektor.

Program uključuje bespovratna sredstva korisnicima koji uspešno otplate kredit u iznosu do 20 odsto ukupnog investicionog ulaganja, a maksimalno do 360.000 dinara. Povoljni bankarski krediti u maksimalnom iznosu od 3,6 miliona dinara dodeljivaće se za finansiranje investicija.

29 komentara

  1. User image
    Olgica 07.03.2020 9:41

    Htela bi da pokrenem svoj biznis u vidu rentacar.
    Trebaju mi pocetna sretstva.
    Da li mogu da apliciram za pomoc drzave i kome da se obratim?

  2. User image
    Aleksandar 15.05.2020 17:08

    Hteo bih da pokrenem svoj biznis.Trebaju mi pocetna sredstva. Da li mogu da apliciram za pomoc i kome da se obratim?

  3. User image
    Zoran Golubovic 16.06.2020 20:33

    Hteo bih započeti biznis.Kome se obrattiti u vezi tačnih informacija i kako funkcioniše .

  4. User image
    Anica 17.06.2020 19:50

    Htela bih da pokrenem svoj biznis.Trebaju mi pocetna sredstva. Da li mogu da apliciram za pomoc i kome da se obratim?

  5. User image
    Dejan 17.06.2020 21:46

    Hteo bih da pokrenem proizvodnju al i PVC stolarije.Da li bih mogao da apliciram za odredjena bespovratna sredstva i ako moze gde se obratiti?Hvala.

  6. User image
    Rade 22.06.2020 8:14

    Hteo bih da pokrenem privatni posao, kome i kako se obratiti, za odredjena novcana sredstva?

  7. User image
    Mina 23.06.2020 18:22

    Htela bih da pokrenem svoj biznis.Trebaju mi pocetna sredstva. Da li mogu da apliciram za pomoc i kome da se obratim?

  8. User image
    Jelkica Acimov 24.06.2020 21:03

    Moj sin je povratnik iz inostranstva hoce da osrane u srbiji i pokrene svoj biznis dali moze dobiti pomoc od drzave i kome se obratiti

  9. User image
    Sladjana 16.07.2020 0:35

    Takodje želim da otvorim za sebe firmu,kako da apliciram,i kome tacno da se obratim

  10. User image
    Bogdan Dmitrovic 17.07.2020 0:45

    Hteo bih kroz SZR da pokrenem sopstveni biznis

  11. User image
    Olga 20.08.2020 7:01

    Htela bih da pokrenem svoju firmu, otvaranje lokala potrebne su mi pocetna sredstva.

  12. User image
    Djordje 22.08.2020 18:11

    Imam plan za svoj biznis i potrebna su mi dodatna sredstva.Kome se trebam obratiti i kako aplicirazi za pomoc drzave?

  13. User image
    Radovan Dostanic 28.08.2020 3:55

    Imam ideju da napravim uredjaj koji bi pomogao mnogo nasim poljoprivrednim gazdinstvima i privrednicima u oblasti poljoprivrede i unapredjenju njihovih poslovanja i izradi raznoraznih proizvoda.U ovoj delatnosti na izradi masina i opreme za poljoprivredna postrojenja sam radio oko 7godina.imam mnogo ideja oko usavrsavanja i efikasnosti njihovih poslovanja ali nemam pocetni kapital.Npr,sto sam u predhodnim firmama pravio vise uredjaja da bi dosli do gotovog proizvoda korisceno je mnogo vise uredjaja ali i novca a imam ideju da to pojednostavim ,tj od tri uredjaja napravim jedan koji bi bio jeftiniji a svakako jednostavniji za odrzavanje i efikasnost.Sad bih voleo znati da li postoji mogucnost subvencije cime bih pomogao i nasim ratarima,da uz manje novca dobiju 3 u1 uredjaj po istoj ceni koja je bila samo za jedan deo te procesne proizvodnje U pitanju je Mlin Cekicar sa mesaonom stocne hrane i pakovanja.A do sada sa svojim sedmogodisnjem iskustvu svaki uredjaj je zasebno pravljen a postoje bolja resenja po mnogo nizim cenama a radio bih sve te tri stvari.Imam neke skice zelim i to kompijuterski da odradim ali isto tako ne znam dali za to postoji finansijska pomoc u kupovini masina za obradu metala koju neposedujem a smatram da bih bio izvrstan u tome,radim za skoro svim potrebnim masinama ali ih nemam.A isto tako nasi ratari bi umesto tri masine dobili jednu kaja bi obavljala isti posao po mnogo manjoj ceni.Sigiran sam da bi to pomoglo i njima a i meni da ostvarim egzistenciju ne samo za sebe nego jos par radnika koje bih vremenom zaposlio.S postovanjem i u nadi da ce ovo neko procitati.

  14. User image
    Milena 05.09.2020 15:34

    Dobar Dan, htela bih da otvorim malu pekaru u Krusevcu, kome da se obratim za pomoc?!
    Unapred Hvala

  15. User image
    Zoltan 07.09.2020 14:53

    Teo bi da pokrenem vlastiti posao novcana pomoc bi mi trebalo.

  16. User image
    Alex 10.09.2020 9:19

    Postovani,

    Interesuje me mogucnost dobijanja bespovratnih sredstava za osnivanje sopstvenog biznisa. Koji su uslovi kao i sam proces? Ideja je uvoz i online prodaja igracaka.

    Hvala unapred.

    Srdacan pozdrav,
    Aleksandra

  17. User image
    Miroslav 14.10.2020 22:29

    Voleo bih da zapocnem sopstveni biznis pa ne zanima dali mogu dobiti pomoć od države za pokretanje, u finansijskom smislu?

  18. User image
    Milan 13.11.2020 10:46

    Poštovanje ,hteo bih da pokrenem sopstveni biznis
    Kome da se obratim za podsticaj i novčana sredstva..

  19. User image
    Aleksandar 16.05.2021 9:41

    Hteo bih da pokrenem biznis,tacnije otvaranje tehnickog pregleda vozila,da li mogu aplicirati za pocetna finansijska sredstva?

  20. User image
    Darko 21.06.2021 16:52

    Dobar dan, hteo bih da pokrenem priču sa jednim kafićem, kome da se obratim za bezpovratna sredstva.
    Srdačan pozdrav!

  21. User image
    Đorđe 06.07.2021 2:35

    Postovani
    Interesuje me finansijska pomoc drzave
    Da pokrenem svoj biznis vec duze vreme pronalazim razna resenja kako da otvorim renta kar kako da dodjem do vozila
    Dali postoji sansa za tim ili je i to uzaludno
    HVALA NA RAZUMEVANJU

  22. User image
    Nenad 11.07.2021 22:07

    Htjeo bih pokrenuti samostalni biznis. Proizvodnja testenine. Da li mogu ostvariti finansijsku pomoc od nekih fondova. Hvala!

  23. User image
    Velisav 01.08.2021 19:28

    Postoani,
    interesuje me da li mogu da dobijem novcanu pomoc drzave za kupovinu alata. Zapocinjem sopstveni posao u kome vec imam zagarantovano trziste i celokupna moja proizvodnja je za izvoz..
    Imam vec ugovorene prve kolicine, a novcana pomoc za start bi dobro dosla.

    Hvala unapred

    Velisav

  24. User image
    Azirovic 10.11.2021 8:16

    Otvaram hotel u prirodu sobe restoran prodavnicu ulozio sam moj Kapital ali potrebno jos kome dase obratim okolina leskovac

  25. User image
    Boban 28.11.2021 20:15

    Pozdrav...imam otvorenu firmu DOO...potrebna su mi sredstva za gradnju objekta...tj...automehanicarski servis...postoji li nekakva po.oc i kako doci do nje...hvala...

  26. User image
    Slavica Stanojlovic 11.02.2022 11:13

    Planiram da se bavim sadnjom cveca da li moze neka pomoc drzave u vidu finansija za pocetno ulaganje. Kome da se obratim za pomoc.

  27. User image
    Kamatica tim 14.02.2022 9:31

    Poštovani svi,

    Obzirom da je ovo vest od pre više od dve godine, konkursi koje su raspisale državne ustanove verovatno nisu više aktivni.

    Ipak, za svako pitanje ove vrste savetujemo da se raspitate u nekoj od četiri institucije pomenute u ovom tekstu, a to su: Razvojna agencija Srbije, Fond za razvoj, Fond za inovativnu delatnost, kao i Nacionalna služba za zapošljavanje.

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

  28. User image
    Dusica pesic 06.04.2022 18:12

    Postovani planiram da otvorim pet shop pa me zanima kome bih mogla da se obratim za pomoc

  29. User image
    Sandra 24.01.2023 3:21

    Htela bih da otvorim svoju firmu (pekaru)i kome da se obratim za pomoć?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
biznis pokretanje biznisa bespovratna sredstva projekti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana