Tekst objavljen: 27.06.2024 13:55        


Finansijski savetnik Vladimir Vasić rekao je da kod ličnih investicija "nije dobro igrati samo na jednu kartu"

"Vodite računa da vaše investiranje ne bude samo jedna vrsta investicije"


„Vodite računa da vaša investicija ne bude samo jedna vrsta investicije bez obzira da li investirate 100, 1.000 ili 50.000 evra. Nije dobro igrati samo na jednu kartu, to je prvo pravilo kada pričamo o ličnim investicijama. Kad pogledate korporacije i banke i oni nikad ne rade samo sa jednim klijentom, već imaju mnogo klijenata, to je pravilo“, rekao je Vasić u emisiji „Među nama“ na TV Nova.

„Kad vidite kako rade institucije stotinama godinama, onda se tom logikom vodite i vi“, dodao je on.

On je rekao da ako građani žele veći prinos da onda te investicije nose i veći rizik.

„Štednja je uvek nešto što je sigurno u našim bankama, ona je osugrana do 50.000 evra po pojedinačnom ulogu i to je neka vrsta sigurnosti, ali ne možete da očekujete neku zaradu, prosto to je da vam neko čuva novac i dobićete neku kamatu. Ako želite veći prinos, on mora da nosi i veći rizik tih investicija, kad pričamo o berzama, berzanskom poslovanju“, rekao je Vasić.

On je istakao da ne postoji investicija koja je 100 odsto sigurna.


Dušan Uzelac sa portala „Kamatica“ govorio je o projektu gde građani mogu da kupuje kvadrate stanova i na taj način učestvuju u investiranju.

„Cela ideja je krenula od toga da se građanima ponudi opcija da budu građevinski investiori, ali ne sa iznosima koji su potrebni za celu izgradnju, što su milionski iznosi, već da se to usitni na nivo jednog investicionog kvadrata. To je primera radi, zgrada ima 2.000 kvadrata i onda se cela investicija od 3 miliona evra podeli na 2.000 kvadrata, što znači 1.500 evra je taj investicioni tiket. Kada se skupi 2.000 ljudi i svako hoće po jedan kvadrat postoji kritična masa da se to sprovede u delo“, rekao je Uzelac.

„Ovo je zajedničko finansiranje, investiranje u izgradnju, ne može to da postane vlasništvo, već je cela relacija da mi kao vodeći investitori obezbedimo investiranje za recimo 200 kvadrata, a ostalih 1.800 kažemo ko je voljan da se priključi, mi tu zgradu sazidamo, nekretnine rasprodamo i profit delimo pola-pola sa investitorom koji će da se uključi sa nama malim ulagačima i onda nakon prodaje imamo zaradu“, dodao je on.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dušan uzelac investiranje investiram na kvadrat vladimir vasić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana