Tekst objavljen: 09.09.2020 12:55        


Otkako je krenuo povratak u školske klupesporadično su se javili i slučajevi ili sumnje na virus korona kod nekoliko slučajeva u našim školama. U tim okolnostimadete, ali i cela grupa mora u izolaciju

U slučaju samoizolacije deteta roditelji imaju pravo na 65% zarade

Postavlja se pitanje- šta roditelj onda može da radi? Koje opcije postoje na raspolaganju, ali i kolika plata može da bude u tom slučaju?

- U situaciji kadje detetu zbog zaraze virusom korona određena samoizolacija i roditelju se određuje samoizolacija i privremena sprečenost za rad zbog pojave zaraznih bolesti u njegovoj okolini. Naknadu zarade obezbeđuje poslodavac i prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju iznosi 65 odsto- rekli su iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Ukoliko je roditelj zaposlen kod poslodavca, koji je u skladu sa preporukom Vlade Republike Srbije izmenio opšti akt, odnosno ugovor o radu u delu kojim se uređuje naknada zarade, roditelju privremeno sprečenom za rad zbog mere izolacije ili samoizolacije, pripada naknada zarade u iznosu od 100 odsto, koju obezbeđuje poslodavac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Zaključuje se da je visina naknade zarade zbog mere izolacije ili samoizolacije 65 odsto, a može biti i 100 odsto,što isključivo zavisi od poslodavca i činjenice da li je takvo pravo propisao zaposlenom opštim aktom (kolektivni ugovor) ili ugovorom o radu- istakli su u RFZO.

U zemljama regiona su to rešili na sličan način. Tako u Hrvatskoj, ukoliko se detetu preporuči samoizolacija, roditelj ostvaruje pravo na naknadu plate za vreme privremene sprečenosti koja od prvog dana tereti sredstva HZZO-a. U slučaju da je mlađe od tri godine, tada ostvaruje pravo na naknadu plate u stopostotnom iznosu utvrđene osnovice, a ako je starije od tri godine, onda u iznosu 70 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
samoizolacija 65% zarade korona virus pandemija deca polazak u školu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana