Tekst objavljen: 31.03.2021 15:55        


U dva navrata već smo imali praksu da najveći broj radnika u Srbiji prima platu iz dva dela

U naredna tri meseca firme će ponovo isplaćivati platu iz dva dela

Zbog nove državne pomoći za zaposlene čija bi isplata trebalo da startuje početkom aprila, mnogi poslodavci sada ponovo vraćaju staru praksu.

Tačno 15.450 dinara na račun poslodavaca, mikro, malih i srednjih preduzeća leže 8 aprila. To znači da će upravo toliki deo mnogim radnicima biti drugi deo martovske zarade. Prvi deo, ostatak do pune plate, biće u najvećem broju preduzeća isplaćen ovih dana, ako ne i danas.

Ovakvu praksu treba očekivati i sa aprilskom zaradom, jer će drugih 15.450 dinara za svakog radnika u pomenutim preduzećima na račune leći početkom maja. Takva praksa će biti nastavljena i u junu. I to bi, ukoliko eventualno, ne bude nove državne pomoći, u mnogim preduzećima trebalo da bude kraj novoj praksi u isplati zarada, a koja je nastala zbog državne pomoći privredi još tokom prošle godine.

Mogućnost koja, takođe, postoji jeste da poslodavac isplati celu zaradu, kao što je to činio pre krize, a da dodatak koji dobija od države bude dodatak na platu. Ipak, imajući u vidu da gotovo da nema kompanije u Srbiji kojoj poslovanje zbog trenutnih okolnosti nije ozbiljno narušeno, malo je poslodavaca koji će i biti u mogućnosti da na ovakav način postupe.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Podsetimo, država je u sklopu trećeg paketa mera, donela odluku da svakom preduzetniku, mikro, malom, srednjem i velikom preduzeću za svakog radnika, isplati po pola minimalne zarade za januar i to za mart, april i maj. Za svakog prijavljenog radnika sleduje po ukupno 46.350 dinara, a prva rata od 15.450 dinara biće isplaćena poslodavcima 8. aprila.

Prijava za ovu pomoć je počela 1. marta i danas je poslednji dan.

Poreska uprava saopštila je danas da ističe rok za podnošenje izjave o prihvatanju isplate direktnih davanja i obrasca PPP-PD za obračunski period februar 2021. godine.

“Podsećamo sve privredne subjekte koji prihvataju isplatu direktnih davanja u skladu sa Uredbom o utvrđivanju Programa direktnih davanja iz budžeta Republike Srbije, da 31. marta 2021. ističe rok za podnošenje obrasca PPP-PD za obračunski period februar 2021. godine, kao i posebne izjave o prihvatanju isplate direktnih davanja na portalu Poreske uprave, za direktna davanja čija uplata će biti izvršena u aprilu 2021.”, navodi se u saopštenju.

Privredni subjekt koji u propisanom roku ne popuni posebnu izjavu na portalu Poreske uprave neće ostvariti pravo na direktna davanja bez obzira na to da li je podnet obrazac PPP-PD za obračunski period februar 2021. godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
državna pomoć preduzećima državna pomoć plata iz dva dela državni minimalac pola minimalca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana