Tekst objavljen: 19.01.2021 16:35        


U prvoj polovini ove godine nas očekuje zamena novčanica iz osme serije "švajcaraca". Ovo je sve što treba da znate ako posedujete neke od tih novčanica i ako želite da ih zamenite

Sve što treba da znate o zameni švajcarskih franaka

Osma serija švajcarskog franka ove godine izlazi iz opticaja i odlazi u istoriju. Reč je o novčanicama štampanim od 1995. do 1998. godine i svi koji ih imaju bi trebalo da ih zamene čim budu u mogućnosti. Tačan datum povlačenja tih novčanica još nije poznat, već će biti objavljen dva meseca pre zvaničnog izlaska iz opticaja, a kao najkasnija opcije pominje se 30. jun ove godine.

Ukoliko "promašite" ovaj datum, moraćete poštom da šaljete novčanice Nacionalnoj banci Švajcarske ili da posetite njihove šaltere u Bernu ili Cirihu. Pošto je jednostavnije da novčanice promenite na teritoriji Srbije, mi vam donosimo odgovor na pitanje gde možete zameniti te novčanice, ali i na druga pitanja koja "muče" sve one koji kod kuće imaju osmu seriju "švajcaraca".

Gde mogu da zamenim franke iz ove serije?

Zamena novčanica osme serije švajcarskog franka, pored menjačnica, može se obaviti u nekoj od banaka koje u svojoj ponudi imaju i tu uslugu. Takođe, kod banaka i ovlašćenih menjača moguće je ove novčanice prodati za dinare, a zatim kupiti novčanice devete serije švajcarskog franka (ukoliko banka ili menjač poseduje novčanice te serije) ili kupiti neku drugu valutu.

Pored toga, novčanice osme serije švajcarskog franka mogu se položiti na devizni račun kod banaka koje među svojim bankarskim uslugama nude i tu mogućnost. U ovom slučaju bi građani, posle povlačenja iz opticaja novčanica osme serije švajcarskog franka, što će se desiti najkasnije do 30. juna 2021., u banci podigli opticajne novčanice švajcarskog franka. Na građanima je da utvrde koje banke pružaju mogućnost polaganja švajcarskih franaka na devizni račun i pod kojim uslovima (troškovi održavanja deviznog računa, visina kamate itd), uporede uslove koje nude različite banke, odnosno ovlašćeni menjači, i opredele se za varijantu koja im najviše odgovara.

Kolika je provizija za ovu zamenu?

Naplaćivanje naknade za usluge koje banka pruža svojim korisnicima, svaka banka reguliše svojim opštim uslovima poslovanja, a u skladu sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kao i Zakonom o bankama. Visina ove naknade naknade može razlikovati od banke do banke. U skladu sa propisom kojim su uređeni uslovi i način obavljanja menjačkih poslova, ovlašćeni menjači mogu prilikom otkupa efektivnog stranog novca – novčanica koje su ispravne, odnosno koje su u opticaju od fizičkih lica naplatiti proviziju u iznosu najviše 1%. Ograničenje nije propisano za otkup vanopticajnih i/ili oštećenih novčanica efektivnog stranog novca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kao poslednji datum za povlačenje ovih novčanica iz opticaja navodi se 30. jun. Da li je moguće da do povlačenja dođe i ranije?

Tačan datum povlačenja osme serije novčanica švajcarskog franka biće poznat u prvoj polovini ove godine, i to, kako je navedeno na sajtu Nacionalne banke Švajcarske, dva meseca pre samog povlačenja, što ukazuje da će banke i ovlašćeni menjači, kako bi pravovremeno organizovali prodaju tih novčanica inostranim bankama, dok su još uvek opticajne, prestati sa njihovim otkupom ne pred samo povlačenje iz opticaja, već ranije.

Koliko ranije će banke i ovlašćeni menjači prestati sa otkupom švajcarskih franaka osme serije zavisi od pojedinačne procene vremena potrebnog za prodaju inostranim bankama tih novčanica. Upravo zbog toga je Narodna banka Srbije savetovala građane da zamenu izvrše što pre i tako izbegnu rizik da im u posedu ostanu novčanice švajcarskog franka koje će morati da menjaju u Nacionalnoj banci Švajcarske ili, ako to bude moguće, u Republici Srbiji uz višu proviziju - stoji u odgovorima NBS na naša pitanja.

Dakle, da sumiramo: osmu seriju "švajcaraca" možete zameniti u bilo kojoj banci ili menjačnici na teritoriji Srbije. Ne postoji jedna fiksna provizija koju bankar ili menjač može da vam naplati za ovaj posao, pa je na vama da vidite gde vam se najviše isplati da to uradite.

Konačan datum kada novčanice izlaze iz opticaja još nije poznat, a najkasnije će se to desiti 30. juna. Dakle, valjalo bi da pre tog datuma zamenite novčanice, jer će posle sve biti komplikovanije i - skuplje.

14 komentara

  1. User image
    Milijana 08.02.2021 11:55

    Poštovani.
    Možete li mi objasniti kako da odredim švajcarske novčanice osme serije, da li po slici ili ima veze serijski broj? Na novčanicama ne nalazim godinu proizvodnje.
    Hvala unapred!

  2. User image
    Kamatica tim 08.02.2021 12:56

    Poštovana Miljana,

    Najlakše je odrediti po dizajnu same novčanice, tj. slici na prednjoj strani/poleđini.

    Ukucajte u internet pretraživač swiss franc 8th serises i idite na sajt švajcarske nacionalne banke (SNB). Tamo možete pogledati kako izgledaju novčanice iz 8. serije. Teško da možete pogrešiti, ove novčanice se dosta razlikuju od prethodnih i potonjih serija franka.

    Tako ćete najlakše odrediti da li imate osmu seriju ili ne.

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

  3. User image
    Aleksandar 02.05.2021 17:47

    Bilo bi jako lepo da napisete jedan clanak o tome kako ovlasceni menjaci NBS (Menjacnice) NE RADE zamenu starih novcanica iako ih i dalje prodaju najnornalnije, tj moja greska rade ali ako im ih prvo prodate a zatim kupite od njih sto je trosak od 20e na 1000chf, laz je da nemaju nove novcanice imaju ih bar je to situacija u Nisu

  4. User image
    Dragana 24.05.2021 13:42

    A da li vazi zamjena i za Crnu Goru?

  5. User image
    Kamatica tim 24.05.2021 16:18

    Poštovana Dragana,

    Podaci u ovom tekstu su dobijeni od NBS-a i odnose se isključivo za teritoriju Srbije.

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

  6. User image
    Dile 25.05.2021 18:08

    Ako su to novcanice , kako pisete , izdate 1995 I 1998.onda je valjda svima Jason.

  7. User image
    Zeljko 26.05.2021 13:12

    Imam jedno pitanje.Kako da zamenim svajcarske franke seste serije.Citao sam nesto na netu da se salje postom u banku Svajcarske u Bernu i Cirihu.Pa me zanima kako?

  8. User image
    Kamatica tim 26.05.2021 15:38

    Poštovani Željko,

    Imamo jedan odgovor za Vas.

    Prema našim saznanjima, švajcarska nacionala banka (SNB) i dalje menja šestu seriju franaka, iako je ista izašla iz upotrebe 2000. godine.

    Na njihovom zvaničnom sajtu (snb.ch) imate detaljno uputstvo na koju adresu i kako možete da pošaljete novčanice na zamenu.

    Pod opcijom "banknotes and coins" imate "Sixth banknote series (1976)" i tu u PDF formatu imate sve detaljno objašnjeno.

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

  9. User image
    Ana 29.08.2021 21:21

    Da li imate informaciju gde u Beogradu mogu da se zamene novčanice sada, nakon isteka roka? Hvala unapred

  10. User image
    Kamatica tim 13.09.2021 11:00

    Poštovana Ana,

    Eventualno možete probati u nekoj od banaka koje rade u Srbiji, mi znamo da je u nekom trenutku Komercijalna banka menjala i posle isteka roka.

    Ukoliko ne uspete nigde u Srbiji, jedino ostaje da probate da ih zamenite direktno u Švajcarskoj nacionalnoj banci (SNB), ali o tačnoj proceduri morate da vidite sa njima.

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

  11. User image
    Добривоје 25.08.2022 23:21

    Како да заменим швајцарске франке 6 серије

  12. User image
    Kamatica tim 06.09.2022 10:21

    Poštovani Dobrivoje,

    Prema našim saznanjima, švajcarska nacionala banka (SNB) i dalje menja šestu seriju franaka, iako je ista izašla iz upotrebe 2000. godine.

    Na njihovom zvaničnom sajtu (snb.ch) imate detaljno uputstvo na koju adresu i kako možete da pošaljete novčanice na zamenu.

    Pod opcijom "banknotes and coins" imate "Sixth banknote series (1976)" i tu u PDF formatu imate sve detaljno objašnjeno.

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

  13. User image
    Goran 04.11.2022 18:39

    Da li imate adresu neke bake u Bazelu u kojoj bih mogao da zamenim 2650 CHF iz serije 8. Ja sam baš okasnio sa zamenom (novembar 2022)

  14. User image
    Kamatica tim 07.11.2022 9:25

    Poštovani Gorane,

    Savetujemo da kontaktirate Nacionalnu banku Švajcarske (snb.ch). Verujemo da će oni moći da Vam pruže precizna uputstva gde i kako da odradite zamenu u Bazelu.

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
osma serija švajcarski franak zamena švajcarskog franka Nacionalna banka Švajcarske zamena švajcaraca švajcarski franak Narodna banka Srbije švajcarci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana