Tekst objavljen: 06.06.2024 14:10        


Stan "na kilo"? Možda zvuči čudno, ali preduzetnici su došli na ideju da ponude mogućnost kupovine upravo tako - stana na kvadrat. Dušan Uzelac, urednik finansijskog portala Kamatica, koji je i autor projekta "Investiram na kvadrat", kaže da ovaj projekat dozvoljava običnom čoveku da investira u proizvodnju nekretnina i na tome zaradi, piše N1

„Stan na kilo“: Kako da zaradite na kupovini stana na kvadrat?


Ko nema para da kupi ceo stan ili garažu, imaće uskoro mogućnost da kupi samo jedan kvadrat i da na tome zaradi, a ulog ne mora biti čak ni novac već, na primer, plac na kojem će se buduća nekretnina sagraditi.

Dušan Uzelac za N1 kaže da je ideja projekta da se omogući običnom čoveku da investira u proizvodnu delatnost.

„Onaj ko ima neki višak sredstava može da investira u ovom slučaju konkretno u biznis proizvodnje nekretnina i da na tome zaradi. I to je ono što je u stvari na neki način odavno i funkcionisalo ovde u formi nekih stambenih zadruga. Zajedničkim sredstvima skupimo na gomilu i resurse i novac i znanja i sve ono što je potrebno da bi se zgrada proizvela. Nakon toga te nekretnine se prodaju i profit se podeli. To je u suštini ideja“, kaže Uzelac.

Objašnjava i kako to u praksi izgleda.

„Recimo jedna zgrada od 2.000 kvadrata je investicija od oko tri miliona evra. Kada svedemo na nivo jednog kvadrata, što je upravo ono što je omogućeno ovim pristupom, 2.000 ljudi može da učestvuje u proizvodnji te stambene zgrade sa 1.500 evra, gde je obračunska jedinica jedan kvadrat. Ta zgrada kad se napravi, nekretnine se prodaju po višoj ceni, primera radi po 2.200 evra. I razlika od 1.500 do 2.200 je 700 evra koje delimo pola-pola. Konkretno u ovom slučaju oko 20 odsto profita je u ovoj računici moguće. Na nivou mesečnog vremenskog intervala oko jedan odsto mesečno je neki prinos koji može da proizvede“, ističe Uzelac.


Napominje da je investiranje mlada disciplina kod nas i da zahteva razumevanje.

„Dostupno je svima, ali ne može baš svako, zato što mora da razume neke momente, a to je da smo tu partneri. Da postoje neke nepoznate na tom putu. Nepoznata je koja će biti cena nekretnine. Ali, tehnička garancija je to da je projekat profitabilan ukoliko je cena veća od proizvodne cene. Znači, ako je cena buduće prodaje veća od 1.500 evra, profit je postojeći“, objašnjava on.

Prema njegovim rečima, ovo će biti opcija za one koji imaju novac i ne znaju u kojoj valuti da ga čuvaju, već mogu da investiraju. Objašnjava i da oni koji kupe kvadrat na ovaj način nisu vlasnici, već učestvuju u investiciji na nivou jednog kvadrata i pripada im profit koji se ostvari na nivou tog jednog kvadrata.

Ističe i da kada su u pitanju garancije, u investiranju postoje obezbeđenja, i da je to bitno da se razume.

„Garancija u ovom smislu je da je novac pretvoren u nešto opipljivo. Novac je sve vreme pod našom kontrolom, ne postoji mogućnost da nas neko pređe u smislu da dobije novac, a da ne izvrši radove. To je potpuna kontrola fonda koji se troši i potpuna kontrola procesa. Tu nema kompromisa sa nekim praksama koje su dovodile u pitanje i upotrebnu dozvolu i sve ono što je pravilo problem da kupci stanova imaju faktički stan, ali ne mogu da ga upotrebe“, navodi Uzelac.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
investiram na kvadrat investiram2 dušan uzelac investicioni kvadrat investiranje u nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana