Tekst objavljen: 08.09.2023 16:00        


Najbolji period za studente da traže stan u Beogradu je kraj juna ili početak jula, jer je tada izbor najveći i najbolji, a i cene su niže

Šta možete da očekujete ukoliko sada krećete da tražite stan?


Na šta mogu da računaju oni koji teksada kreću u potragu za novim domom u velikom gradu? Ono što im ide na ruku, to je da su cene definitno drastično pale od onog vrtoglavog skoka dolaskom velikog broja Rusa u našu zemlju, a najviše u Beograd.

U prilog tome da su cene pale, ilustruje i jedan od slučaja stanodavca iz Beograda. Kada se stan izdavao pre godinu dana tada stanodavci nisu mogli da se "odbrane" od Rusa i dobrih ponuda, ali ovih dana jedva se pronalazi stanar i to za manje para.

Prošle godine postaviljen oglas u 15:30, imao je prvi poziv posle samo pola minuta. Za sat i po vremena od objavljivanja oglasa, bilo je čak 76 poziva i bezbroj poruka, uglavnom od ruskih državljana koji su bili spremni da stan rentiraju odmah. Ovih dana za oglašenu ponudu je potpuno drugačija priča.

Pre godinu dana stanodavci tražili i 600 evra, sada je i 400 mnogo

- Bilo je interesovanja, ali ne mnogo. Za dva sata desetak poziva, ali ništa mnogo, jako, stresno. Ljudi su dolazili, gledali, ali nije tu bilo nikakve panike i žurbe, već su tražili vremena da razmisle, a stekla sam utisak da im je i cena od 400 evra bila previsoka - kaže za "Blic Biznis" Marija iz Beograda. Prošle godine izdala ga je bez problema za isti taj novac, jer nije htela da zarađuje na tuđoj muci, ali je mogla zasigurno i za 600.

Ima i stanova za već 130 evra

Pregledom ponude na sajtovima za izdavanje stanova, može se videti da ima stanova za do 250, 300 evra, čak i za već 130, 180 evra. U tom cenovnom rangu za iznajmljivanje stanova pronašli smo uglavnom garsonjere i jednosobne stanove, kvadrature do uglavnom 25, 30 kvadrata, najčešće na periferiji, mada ima i ponuda kao što je garsonjera kod zgrade "Politike" od 20 kvadrata za 300 evra. Stan jeste minijaturan, ali ima sve što treba za život jedne, skromne osobe.

Dalje od centra grada, u Kotežu, moguće je naći namešten stan od 25 kvadrata za 180 evra, mali, ali sa ipak odvojenom minijaturnom spavaćom sobom. U Rakovici najniža cena stana za iznajmljivanje je 130 evra.

Lep, moderno opremljen stan od 27 kvadrata moguće je naći u Zemun Polju za 270 evra, a u, recimo, Jajincima, stan od 30 kvadrata mesečno košta 200 evra, ali se nalazi u porodičnoj kući.

Za 300 evra ima i lepo opremljen stan u Braće Jerkovića, ali od svega 25 metara kvadratnih.

Ono što se da zaključiti, to je da bliže centru grada ima stanova od 250 do 300 evra, ali su kvadrature do oko 25 kvadrata. Kako se udaljavate od centra, za isti novac može se naći malo veći stan, najčešće i bolje i modernije opremljen. Stanovi niže cene zakupa, a bliže centru grada, uglavnom su opremljeni staromodnim nameštajem.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Veća kvadratura, niža kirija, ali star nameštaj ili bez njega

Međutim, ima i stanova od 30 i više kvadrata do 300 evra. Recimo, u Resniku je moguće za ovu mesečnu kiriju naći stan od 50 kvadrata. I na Karaburmi se može naći stan iste kvadrature i iste veličine. Međutim, tu računajte na do da su takvi stanovi uglavnom opremljeni starijim nameštajem.

Takođe, za ovaj novac možete naći i stan od 55 kvadrata u recimo naselju Braće Jerković, ali nenamešten. Lep, polunamešten stan od 38 kvadrata za 300 evra možete da iznajmite u naselju Stepa Stepanović.

U Sremčici recimo možete za 300 evra mesečne kirije da živite u stanu od 60 kvadrata. U pitanju je potkrovlje, ali lepo, moderno opremljeno. Za isti novac i iste kvadrature izdaje se i stan u Zemun Polju, ali polunamešten.

Za 10 kvadrata manje u Višnjičkoj banji 50 kvadrata mesečno košta 300 evra, s tim što je nameštaj malo stariji.

Svakako, stanove do 300 evra ne možete naći u centru grada, što širem, što užem. Ovakvi stanovi najčešće su u Mirijevu, Banjici, Jajincima, kod Galenike, daljim delovima Novog Beograda, Kaluđerici, Borči, Kotežu, Čukarici, Grockoj, Zemun Polju, Rakovici, Medakoviću, Batajnici...

Savet studentima

Potraga za nekretninom zahteva određeno vreme i zato je preporuka da studenti odmah nakon upisa na fakultet krenu u potragu za stanom.

- Za one koji pitanje stana nisu rešili u prethodna dva meseca, sada treba redovno da prate ponudu oglasa za iznajmljivanje kako bi mogli brzo da reaguju kada pronađu stan koji zadovoljava njihove kriterijume i kreće se u okvirima njihovog budžeta. Najvažniji faktor jeste budžet kojim raspolažu i od toga zavisi za koju lokaciju i kvadraturu će se opredeliti - kaže nam Jelena Davidović sa sajta Nekretnine.rs .

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nekretnine iznajmljivanje stana Beograd cena kirije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana