Tekst objavljen: 27.01.2020 13:55        


Stambene zajednice koje žele da uzmu kredit od banaka za saniranje nekih od postojećih problema moraju da obezbede sredstva za učešće, dok bi pod hipoteku mogle da založe zajedničke prostorije, poput vešernica

Šta je potrebno stambenim zajednicama da bi dobile kredit u banci?

Večernje novosti navode da su upravnici u većem broju slučajeva prvo trebali da obezbede kreditnu sposobnost, odnosno uredno plaćene račune, a da se mesečna rata za otplatu kredita deli na sve stanare, srazmerno kvadraturi stana koji poseduju.

Predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda Ljubiša Banovački je za list dodao da je za odluku o zaduživanju kod banaka potrebna saglasnost dve trećine stanara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pojedine banke su od uvođenja novog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada počele da nude kredite stambenim zajednicama, uglavnom za sisteme grejanja ili hlađenja ili energetske efikasnosti, a kod nekih finansijskih institucija se može konkurisati i za bespovratnu pomoć u takve ekološke investicije.

4 komentara

  1. User image
    boris 16.03.2020 13:23

    Zanima me koje banke su spremne da daju kredit SZ i pod kojim uslovima .Ja sam upravnik stambene zajednice koja ima stalan prihod od izdavanja krovne terase i do sada su nas sve banke odbile.

  2. User image
    Nebojša Tasić 12.03.2021 19:00

    Ovakve vesti su prazne priče! Nažalost, više se isplati prihvatiti ponudce JKP Gradsko stambeno sa naduvenim cenama i rokom otplate od 18 meseci u koje se ugradjuju i oni i izvodlači, nego staviti delove zgrade pod hipoteku. Ovo je vlast fantastično osmislila za otimačinu privatne svojine.

  3. User image
    Jovica Perić 16.12.2021 18:27

    Član 9. stav 7. Zakona o stanovawu i održavanju zgrada (Sl. glasnik RS br. 104/2016 i 9/2020) glasi: "Na zajedničkim delovima zgrade ne mogu se zasnivati hipoteka i drugi stvarnopravni tereti, osim ukoliko se hipoteka i drugi stvarnopravni tereti ne uspostavljaju na zgradi kao celini.". Toliko o vešernicama, tavanima, podrumima i sl. kao sredsto obezbeđenja za kredit kod benke.

  4. User image
    milan 25.02.2022 13:32

    Koje banke daju kredite za sanaciju stambene zgrade od 54 stana.Naplata odrzavanja zgrade je preko Infostana,a racun je kod Eurobanke(oni ne daju takve kredite).Koje banke to rade,Rata bi bila isplacivana svakog 25 u mesecu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zakon o stanovanju stambene zajednice krediti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana