Tekst objavljen: 04.05.2019 11:00        


Dozvoljeni minus je najbrža kreditna poslastica kojoj građani Srbije pribegavaju kada im zatreba gotovina. On je uvek tu, na tekućem računu, lako je dostupan, a procedura odobrenja minusa je krajnje jednostavna i brza zbog čega je ovo jedan od najskupljih bankarskih proizvoda, piše Kamatica.

Šta je potrebno da nam banka odobri dozvoljeni minus?

Pre svega, neophodno je znati da banke najčešće minus odobravaju po osnovu redovnog mesečnog priliva ne tekućem računu, plate, odnosno penzije, iako je moguće ovaj vid pozajmice dobiti i po osnovu položenog depozita kao garancije. Procedura odobrenja minusa je jednostavna.

U banci u kojoj klijent ima tekući račun i prima zaradu, dovoljno je popuniti zahtev za odobrenje dozvoljenog minusa (bančin obrazac), potpisati saglasnost za dobijanje Izveštaja iz Kreditnog biroa, platiti naknadu za povlačenje izveštaja i sačekati odgovor banke.


Odgovor banke najčešće stigne u toku istog dana - potpisuje se Ugovor, menice, plaća naknada banci za odobrenje minusa i dozvoljeni minus je već na tekućem računu te se može odmah koristiti.

Minus se odobrava najčešće u iznosu jedne prosečne zarade, na rok koji može da traje i do 36 meseci. Kamatica objašnjava da i pored toga što su rokovi na koji se odobrava ovaj vid poslastice jesu dugi, banke zadržavaju pravo da u toku trajanja ugovornog odnosa revidiraju prihode, odnosno prosečan priliv na računu, te na taj način u stvari imaju pravo da revidiraju i iznos odobrenog dozvoljenog minusa.

Ovo potencijalno može da bude opasnost za sve one koji ne kontrolišu zaduživanje na ovaj način, jer u slučaju kada banka revidira prosečne prihode i ustanovi da su prihodi manji nego u periodu kada je minus odobren, automatski će se izvršiti i usklađivanje iznosa dozvoljenog minusa, naravno smanjenjem. Upravo u ovakvim situacijama svi oni klijenti koji uvek maksimalno koriste dozvoljeni minus se nađu u problemu da su preko noći ušli u nedozvoljeni minus.



Ono što je bitno naglasiti jeste da je potrebno voditi računa o datumu isteka dozvoljenog minusa, jer se produžavanje minusa ne radi automatski.

Naime, na dan kada ističe dozvoljeni minus, ova pozajmica se mora vratiti i to u punom iznosu. U prevodu, ukoliko želimo da nam banka opet odobri dozvoljeni minus, tekući račun mora biti u pozitivnom saldu makar jedan dinar.

Dok pojedine banke dozvoljen minus odobravaju automatski, u drugima je potrebno ponoviti proceduru ponovog odobrenja minusa koja je ista kao i kada se odobrava prvi put. Podnosi se zahtev za odobrenje minusa, povlači Izveštaj iz Kreditnog biroa, banka u svom sistemu proverava da li je bilo i koliko obračunate zatezne kamate po tekućem računu (ukoliko je klijent ulazio u nedozvoljeni minus) i odgovor je vrlo brzo tu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Iako se dozvoljeni minus prijavljuje Kreditnom birou, on više ne ulazi u računanje kreditne zaduženosti građana. 

Bez obzira na to, svaka zatezna kamata koja se obračuna po tekućem računu može uticati na ponovno odobrenje minusa. Najčešće, banke imaju toleranciju u vidu iznosa obračunate zatezne kamate po tekućem računu u okviru koje će odobriti dozvoljeni minus, ali ipak treba biti obazriv jer ovo može biti razlog neodobravanja minusa bez obzira što docnja po tekućem računu nije bila u kontinuitetu duža od 60 dana i nije prijavljena kreditnom birou.

Zato oprez. Svaka greška, pa i najmanja, može da bude kočnica u ponovnom odobrenju minusa.

39 komentara

  1. User image
    milo 05.12.2018 10:52

    Kad zastarijeva placanje uzetog, dozvoljenog minusa?

  2. User image
    aleksandra 05.12.2018 10:53

    Da li oni koji imaju Ugovor na odredjeno i finansiraju se iz projekta, imaju pravo na dozvoljeni minus, sobzirom da je u pitanju projekat, koji traje 10 meseci ?

  3. User image
    DUSKO MINIC 05.12.2018 10:53

    DALI IMA NEKA BANKA KOJA NETRAYI IYVESTAJ KREDITNOG BIROA

  4. User image
    Wujke 05.12.2018 10:57

    ovo je sve napisano nebuloza teska..osetio na svojoj kozi..zaposlen sam na odredjeno..tacnije na ugovoru o zameni jer jkp stan nema dozvolu zaposljavanja radnika..naime..banka mi je ponudila kao opciju dozvoljeni minus..trazila da se popune papiri..da se na uvid dostave liste tri zadnje plate..moj ugovor i zahtev za ne placeno odsustvo coveka kojeg menjam..koji vec godinu dana nije radio..a ovog meseca tacnije 11.09.2016 produzio na jos godinu dana..sve papire uredno prikupio i doneo..ali avaj..banka mi naplatila pregled kreditnog biroa..a zatim me pozvala da potpisemo minus..dali mi menicu..koju su mi uredno naplatili..te se i sluzbenica zeznula jer me je greskom pozvala a nije bilo zavrseno nista..dabi mi rekli dodjite u ponedeljak..sefica je odobrila na godinu dana..ja dolazim kad ono medjutim..obavestava me ta ista sluzbenica da je predmet poslat u glavnu filijalu valjda u bgd..jer je jkp stan u blokadi..ja je pitam..kako u blokadi kada ja redovno primam zaradu na bankovni racun na kojem uredno pise sve sto ide kada firma za koju radite isplacuje zaradu..ona mi odgovara da ce me pozvati cim dobiju obavestenje..e pa danas 21.09.2016 sam dobio mejl gde pise kako su me odbili jer je firma u blokadi..ja samo ne razumem na koji nacin firma ima veze sa mojim minusom..nece ga firma vracati nego ja..kolege koje su komitenti drugih banaka a sa istim statusom kao i ja dobijali su minuse..pa cak i refinansirajuce kredite..sada ispada da ja kao komitent ERSTE BANKE duze od 3 godine u svojoj banci ne mogu da dobijem dozvoljeni minus od 35000 dinara..strasno..a i zalosno..tako da mi ostaje samo gasi racun i predji u drugu banku..cuti tri meseca pa pokusaj u toj banci..ali eto..cisto da podelim sa vama..jer vecina nas je u takvoj situaciji..

  5. User image
    Miodrag 12.12.2018 10:01

    Napišite neki tekst o kreditnom birou. Naime, usluga kreditnog biroa je usluga koja služi da proveri našu finansijsku disciplinu. Ali to je usluga koja je potrebna banci a ne klijentu. Zašto mi treba da plaćamo usluge koje nama nisu potrebne.

  6. User image
    snezana mijailovic 20.12.2018 8:47

    Sta je potrebno da mlada firma koja je presla iz PR u DOO a osnovana u 7 mesecu 2017 ,presla u DOO 01.08.2018. i preuzela svu pravnu odgovornost dobije neki kredit za mlade firme ili fond za razvoj...na koja vrata da zakucamo?Imamo sredstva obezbedjenja u vidu nepokretnosti i bavimo se preradom i mesa i mesnih preradjevina.Hvala ...

  7. User image
    Sale 05.01.2019 10:05

    Da li se dozvoljeni minus odobrava ljudima koji su prijavljeni na određeno?

  8. User image
    Viktor 08.01.2019 10:37

    Sale, odobrava se. Kod vecine banaka norma za apliciranje je staz od 6 meseci kod trenutnog poslidavca ( ne nuzno ) ali rok vazenja dozvoljenog minusa uvek je definisan danom isteka ugovora o radu. Izuzetak postoji i kod odredjenog broja banaka je za pomenuto mkguce aplicirati po prvom prilivu ličnog dogodka na račun.

    Proverava se KB i ukoliko postoji prostora makar 1 din za zaduzivanje, pozajmica ce biti odobrena. To ces znati ukoliko svoj LD ( polovinu, jer je toliko dozvoljeno biti zaduzen ) oduzmes sa iznosima zaduzenosti po karticama i kreditima ( ukoliko iste posedujes ). Uvek racunaš ratu i zaduzenje po revolvingu u procentima ( govorim o karticama ). Rezultat odmah znaš. Naravno, ne sme postojati dugovanje i docnja duža od 60 dana.

    Ako treba još nešto, tu sam. Srećni praznici, sve najbolje.

  9. User image
    Sale 22.02.2019 9:20

    Postovani,
    koliginici koja je nedavno presla iz druge firme pre neki dan je stiglo obavestenje o isticanju dozvoljenog minusa. Banka je uradila proveru preko kreditnog biroa i od nje uzela obrazac sa prosecnim primanjima u zadnja tri meseca. Prvo su joj najavili smanjenje dozvoljenog minusa, s obzirom na visinu mesecnih primanja, a danas su je telefonski i odbili s obzirom da firma ima manje od 3 zaposlena. Iz banke tvrde da je politika svih banaka vezana za dobijanje dozvoljenog minusa, da zaposlenima u malim preduzecima, odn. sa manje 3 zaposlena, ne odobravaju dozvoljeni minus. Molim vas informaciju jel to istina?

  10. User image
    Jovica 22.02.2019 17:37

    Recicite mi , molim vas, koliki je iznos najmanjeg mesečnog primanja penzije da bi se kod Banke dobio dozvoljeni minus. Meni su rekli da ga ne odobravaju ako je primanje ispod 18 hiljada.. u Komercijalnoj Banci. Hvala na odgovoru

  11. User image
    Vanja 25.03.2019 17:44

    Meni su danas u Komercijalnoj rekli, da odobravaju samo ako su primanja preko nekih 16.500 din. Ta izmjena je od 1.1.2019. , a do tada nije bio važan iznos.

  12. User image
    Miodrag 02.05.2019 14:33

    Poptovani, pročitao dam u vaš tekstu da dozvoljeni minus ne ulazi u računanje kreditne zaduzenosti, pa mi treba pojašnjenje. Ako sam razumeo od 01 .01.2019 god na snagu su stupile nove mere NBS i ako sam dobro pročirao u novinama tamo je navedeno da dozvoljeni minus ulazi u kreditnu zaduzenost tj da se računa , pa mi treba vaše objašnjenje dali ulazi u kreditnu sposobnos ili nr.
    Srdačan pozdrav
    Miodrag

  13. User image
    Kamatica tim 06.05.2019 9:11

    Poštovani Moidraže,

    Dozvoljeni minus ne ulazi u računanje kreditne zaduženosti.

    Mere NBS koje ste pomenuli se odnose na banke i reč je o smernicama koje Narodna banka u određenim slučajevima donosi kao preporuku bankama u Srbiji kako bi trebale da posluju.

    Ukoliko želite da uzmete kredit, predlažemo da posetite Vašu banku i porazgovarate sa službenikom u banci kako bi se procenila Vaša kreditna sposobnost. Banka kod koje želite da uzmete kredit je jedina koja procenjuje vašu kreditnu sposobnost.

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

  14. User image
    Djordjeviv dragana 16.07.2019 12:12

    Kasnim jedan mesec sa dozvoljenim minusom, odnosno mesec dana sam u ne dozvoljenom minusu. Ugovor mi je produzen, zelim da obnovim minus po skidanju cele plate sa racuna za koji dan da bi izasla iz ne dozvoljenog minusa. Zanima me hoće li mi kreditni biro dozvoliti ponovo dozvoljeni minis u slučaju kašnjena predhodnog od mesec dana? Da li gledaju rigorozno na kašnjenje od samo jedan mesec? Hvala unapred na odgovoru

  15. User image
    mladen 22.08.2019 1:13

    Veliki pozdrav svima. U jednoj firmi sam radio godinu dana preko omladinske zadruge .Od 01,07.2019 sam potpisao u istoj firmi ugovor u trajanju od 6 meseci >vise nisam preko omladinske zadruge nego preko firme<. Mene zanima da li postoji neka banka koja daje kes kredite,cekove i dozvoljen minus radnicima koji su zaposljeni na odredjeno vreme i ako postoji recite mi koja je to banka i sta mi treba od dokumentacije.Unapred hvala .

  16. User image
    mladen 22.08.2019 1:13

    Veliki pozdrav svima. U jednoj firmi sam radio godinu dana preko omladinske zadruge .Od 01,07.2019 sam potpisao u istoj firmi ugovor u trajanju od 6 meseci >vise nisam preko omladinske zadruge nego preko firme<. Mene zanima da li postoji neka banka koja daje kes kredite,cekove i dozvoljen minus radnicima koji su zaposljeni na odredjeno vreme i ako postoji recite mi koja je to banka i sta mi treba od dokumentacije.Unapred hvala .

  17. User image
    Vlada 14.09.2019 19:28

    Račun mi je u totalnom haosu.Non stop u minus čak i u nedozvoljenom.minusu.Dali postoje sanse da se produzi minus

  18. User image
    Adnan 01.12.2019 22:18

    Zanima me mogu li dobiti minus ako sam na bolovanju hvala

  19. User image
    Bojana 12.01.2020 10:29

    Dozvoljeni minus.Postovani imam kredit .Htelabi da uzmem dozvoljeni minus u iznosu od 30000 di.A kredit mi je 23334.56 a inace platami je veca sa sa prekovremenim radom.da li imam pravo na dozvoljeni minus?

  20. User image
    Dusan 25.03.2020 14:57

    Postovanj,radim u firmi sad ce godina,ali sam na prijavljen na odredjeno svaka tri mes.mi se formalno poroduzuje ugovor ,nisam uzimao kredit nemam kreditnu karticu, samo ovu viza platnu.kakve su mi sanse za uzimanje dozvoljenog minusa i sta mi je potrebno unapred hvala!!plata mi je tu blizu cetrdeset hilj.

  21. User image
    Marija stojancevska zivkovic 31.05.2020 15:17

    Da li radnici na neodredjeno vreme Mogu da uzu u dozvoljeni mibus

  22. User image
    Slobodanka 24.06.2020 18:43

    Da li ja imam pravo na minus i koliko treba da dam depozit jer sam nezaposlena a treba mi novac.? Hvala

  23. User image
    Mira 02.07.2020 20:46

    U Postanskoj stedionici ,(primam penziju ) sklopila sam ugovor na dve godine za dozvoljeni minus.Samo pod tim uslovima se mogao fobiti dozvoljeni minus...(na racunu novac u + i u banci potpisan uhobor).
    Ove godine 19.juna 2020. Istekao je rok.Pet dana pre tog datuma sam uplatila nivac na svoj racun da bi bila u + i bez ikakvih dugovanja banci.Razlog je bio da vise ne koristim dozvoljen minus.
    Ali banka je samovoljno produzika do 1.07.2020.a od tog dana je produxila do oktobra 2020.
    Mene zanima sa kojim pravom to radi banka.Zasto me nisu obavestili ili pitali?
    Zbog kovida razmenjuju informacije na vocapu i imaju moj telefon na raspolaganju.
    Po mojoj reakciji i revoltu kada sam ih pozvala telefonom i pitala zasto uom izvestaju na sajtu stoji dizvoljen minus?
    Odgovorili su da moram doci u banku i raskinuti ugovor za novi fozvoljen minus...
    Pitala sam kako da raskinem ugovor kada ga nis ni sklopila?
    Njihov odgovor je bio da je on samo sluzbenik ekonomista i da nije pravnik.
    Banka Srbije je to donela i svima je produzen dozboljen minus.
    Molim vas da mi kazete u cemu je ovde problem i da li da prijavim banku ?

  24. User image
    lidija 15.09.2020 11:36

    da li ima banke da za dozvoljeni minus ne ide u kreditni biro i koliko je vremenski potrebno da kreditni biro bude dobar

  25. User image
    Zoran 27.03.2021 18:34

    Zanima me da li mogu u drugoj banci poidici dozvoljeni minus, a u drugoj banci imam vec jedan koji je neisplaćen?

  26. User image
    Kamatica tim 29.03.2021 11:08

    Poštovani Zorane,

    Opcija sa dva dozvoljena minusa u dve banke nije moguća.

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

  27. User image
    Bojana 07.04.2021 13:03

    Koliko mora da budeš "čist" na KB? i koja banka ne gleda KB? HVALA.

  28. User image
    Kamatica tim 07.04.2021 14:50

    Poštovana Bojana,

    Kreditni biro mora da bude "čist" najmanje godinu dana.

    Prema našim saznanjima, sve banke proveravaju Kreditni biro.

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

  29. User image
    Milos 12.04.2021 14:07

    Postovanj,radim u firmi sad ce godina,ali sam na prijavljen na odredjeno svaka tri mes.mi se formalno poroduzuje ugovor ,u banci sam odneo uverenje da sam zaposlen i o primanju,i losting 3. Zadnje plate. I sad me zanima u banci mi govore da me odbijaju za dozvoljeni minus, sad me zanima zasto to? A nemam nikakva skidanja, ni zaduzenja? Hvala u napred

  30. User image
    Kamatica tim 12.04.2021 14:32

    Poštovanje Miloše,

    Za dozvoljeni minus, kao i za kredit, potrebno je da budete zaposleni za stalno u firmi. U banci Vas najverovatnije odbijaju zbog toga što niste zaposleni za stalno, već se ugovor stalno obnavlja.

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

  31. User image
    Biljana 14.04.2021 13:43

    Koliko se ceka na dozvoljeni minus.

  32. User image
    Kamatica tim 15.04.2021 9:10

    Poštovana Biljana,

    Sve zavisi od banke do banke, nema nekog univerzalnog roka.

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

  33. User image
    Milan 21.04.2021 14:36

    Uso sam u nedozvoljeni minus mogu li da produzim dozvoljeni minus

  34. User image
    Kamatica tim 21.04.2021 16:03

    Poštovani Milane,

    O tome morate porazgovarati sa bankom u kojoj ste uzeli dozvoljeni minus.

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

  35. User image
    Aleksandra 25.02.2022 11:15

    Postovani,
    Da li dozvoljeni minus ulazi u kreditnu sposobnost i da li je moguce dobijanje istog ako sam vec kreditno zaduzena?
    Hvala

  36. User image
    Kamatica tim 25.02.2022 11:24

    Poštovana Aleksandra,

    Banke proveravaju sve vaše novčane transakcije pri proceni Vaše kreditne sposobnosti.

    Što se tiče drugog dela pitanja, morate videti sa bankom u kojoj želite da aplicirate.

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

  37. User image
    Jelena 15.07.2022 16:16

    U Erste banci sam vec vise od 15 godina...radni staz 18 godina...radim u drzavnoj firmi na neodredjeno...primam uredno platu preko ERSTE banke...nemam kredite...imam svoj stan...sve cisto kao suza...ali avaj za dozvoljeni minus mi treba brdo papira...i cekam i cekam odgovor...mislim da ce oni od mene dobiti negativan odgovor i jedno zbogom.

  38. User image
    Goran 11.08.2022 12:44

    Da li dozvoljeni minus moze da se produzi mesec dana unapred Postansku stedionicu.

  39. User image
    Kamatica tim 11.08.2022 15:25

    Poštovani Gorane,

    To morate pitati njih u Poštanskoj štedionici.

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dozvoljeni minus kamate na minus nedozvoljeni minus klijenti banke banke kamatica kamatica vodič

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana