Tekst objavljen: 23.11.2020 11:25        


Neretko se dešava da je pored proizvoda istaknuta jedna cena, a kada vam ga "provuku" kroz kasu prikaže se druga cena

Šta da radite kada na rafu stoji jedna cena, a na kasi vam obračunaju drugu?

Često se dešava da je proizvod koji ste platili imaojednu cenu na rafu,a potpuno drugu, naravno višu,na kasi.U takvim slučajevima trgovac je u obavezi da vam nadoknadi razliku u ceni.

Potrošači se često pitaju šta treba da urade kada vide da je cena na kasi viša od cene istaknute na rafu. Takve greške se uglavnom dešavaju u prehrambenim prodavnicama i supermarketima zbog velikog broja artikala i česte promene cena radi akcija.

Na primer ako ste kupili čokoladu za koju je naznačeno na polici dakošta 99,99 dinara, a nakasi su vam je naplatili 139,99 dinarašto je nezanemarljiva razlika,imate pravoda vratite proizvod trgovcu i tražite svoj novac natrag!

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U ovom slučaju kada je istaknuta cena na rafu niža u odnosu na onu koja je naplaćena na kasi, trgovac jedužan da vam vrati razliku.

Po zakonu, trgovac je dužan daprodaju vrši po ceni koja se nalazi istaknuta uz proizvodna rafu ili koju navodi u katalozima, televizijskim reklamama ili nekom drugom obliku oglašavanja.

Ako se, ipak, desi da je cena na kasi veća od cene na rafu potrošač uvek ima pravo na nadoknadu razlike. Proizvod u tom slučaju, ne treba vraćati, već se treba obratitiposlovođi prodajnog objektasa zahtevom da vrati razliku u novcu. U slučaju da ni tako ne rešite svoj problem možete prijaviti trgovca tržišnoj inspekciji.

5 komentara

  1. User image
    Ljiljana 24.11.2020 13:38

    Trgovci su upoznati sa ovim pravilom i uvek su mi vraćali razliku u novcu, kada bih im skrenula pažnju na razliku u ceni na polici i u kasi. Međutim, u ovakvim slučajevima redovno vam zadržavaju račun, kako bi mogli da pravdaju razliku. Tek skoro, kada sam insistirala da mi je račun potreban (nije sva roba bila za mene), saznala sam da postoji i kontrolna traka u kasi i uredno sam zadržala svoj račun, a trgovac je uzeo deo sa kontrolne trake

  2. User image
    Zoran 24.11.2020 15:34

    Skoro svakodnevno se susrećemo sa ovim problemom,ja naročito,u prodavnicama "MAXI-ja"(Medakovićeva 113).N a rafu jedna cena,kod kase druga.Kada sam više puta reklamirao, dobijam odgovor kako smo mi potrošači izmešali cene,kako sam u obavezi da pratim da li je proizvod na akciji,do kada važi akcija i naročito broj artikla koji je nasitnijim slovima ispisan.Kao penzioner,a ne samo kao takav,kad odem u prodavnicu,raspolažem sa određenom sumom novca i shodo tome se upravljam : koliko novca toliko muzike-toliko nečega u korpi.Mene ne interesuje broj artikla nego cena.U prilog ovome,nikako mi nije jasno,kako i zašto neki proizvod danima može da se prodaje po nižoj ceni da bi isti proizvod od iste firme,a predpostavljam i od istog dobavljača,posle opet nekoliko dana bio dosta skuplji?

  3. User image
    Goran 24.11.2020 23:50

    Radim kao trgovac i mogu da kažem da na cene mi radnici ne utičemo, ali utičemo na ispravnost cena, tj da ih blagovremeno zamenimo novim cenama. A pošto smo ljudi, mora biti razumljivo da se greške podkradaju. Ne namerno. Vređanje nas kao trgovce i nazivanjem lopovima, mi od te cene nemamo ništa, niti utičemo na cenu koju će vlasnik da stavi. Mi možemo da se potrudimo da sve cene budu ispravne. Svakom potrošaču koji je uočio neispravnost vršimo ili zamenu ili povraćaj novca. Za to naravno zadržavamo račun kao pravdanje povrata novca jer je to zakonski tako. A to što je gospođa Ljiljana napisala ni u kom slučaju ne smemo da skidamo sa kontrolne trake. Jer kontrolne trake se čuvaju kao i svaki drugi dokument. Eventualno ćemo iskopirati račun i kopiju dati potrošaču ili ćemo izvući kompjuterski račun, jer sve što prokucamo na kasi imamo ga i u elektronskom obliku. Znamo da zakonski moramo da naplatimo potrošaču koliko je istaknuto ispred proizvoda. A gospodinu Zoranu moram da napomenem, da potrošači strašnu zbrku rade sa cenama, ne prate šta na njima piše, vide neku drugu cenu, onda im pokažemo a oni se pravdaju da su videli sasvim nešto drugo. I naravno nailazimo na gomilu povađenih cena iz rafova. Mislite da je nama jednostavno da za svakim idemo i pratimo. Izvadi cenu, pogleda i vrati je na drugo mesto, ili je jednostavno baci.

  4. User image
    rade 25.11.2020 9:36

    tamo gde nema namere brzo dodje do ispravke.. ali upornoscu niti hocu da vratim proizvod niti da se pomerim sa kase dok ne isprave..uglavnom tako urade..ali da ima namere cesto ima ..po sistemu ako prodje

  5. User image
    Zoltan 27.11.2020 21:17

    U Maxiju u Beceju se ovo desava povremeno ali je mlado osoblje zaposleno tamo vise nego korektno i na usluzi da ispravi sve greske i da izadje u susret musteriji .Moja ocena za njih je cista 10 -ka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
trgovci razlika u ceni akcija cene prevara kupaca proizvod na akciji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana