Tekst objavljen: 09.12.2023 9:00        


Srbija će biti prva zemlja u jugoistočnoj Evropi koja će imati svoj biodistrikt, rečeno je na konferenciji "Biodistrikti kao model za podsticaj organske proizvodnje i lokalnog ekonomskog razvoja"

Srbija prva u jugoistočnoj Evropi dobija biodistrikt, a evo i šta to znači


Biodistrikt predstavlja određeno područje u kojem lokalni proizvođači, potrošači, javne institucije, udruženja, turističke organizacije, ugostitelji i drugi subjekti sarađuju i međusobno se povezuju, u cilju održivog upravljanja lokalnim resursima, sa fokusom na najefikasnije iskorišćavanje potencijala tog specifičnog područja.

Konferenciju je u četvrtak organizovala Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, Serbia organica i Poljoprivrednim fakultetom u Beogradu.

Prodekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu Vladan Bogdanović istakao je da je relativno novi koncept biodistrikta privukao značajnu pažnju međunarodne i domaće stručne javnosti, naglasivši da su znanje i inovacije dve ključne reči za održivi razvoj u agroindustiji.

- Biodistrikt kao koncept održivog razvoja može za Srbiju da bude izuzetno značajan, jer naša zemlja ima prirodne uslove za korišćenje lokanih resursa na optimalan, efikasan i održiv način uz upotrebu lokalnih znanja, domaćih sorti i autohtonih rasa domaćih životinja", poručio je Bogdanović.

Pomoćnica ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Vedrana Ilić rekla je da se u poslednjih godinu dana u Srbiji govori o biodistriktima zahvaljujući naporima udruženja Serbia Organica da ovaj koncept razvijen u zemljama Evropske unije i širom sveta primeni na naše podneblje gde, kako je rekla, prirodno i pripada.

- Pred nama je dug zajednički put, ali sa ogromnim izgledima za uspeh jer se oslanjamo na domaću snagu i energiju koju crpimo od hrabrih vizionara kakvi su naši organski proizvodjači, rekla je Ilićeva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Istakla je da će Ministarstvo poljoprivrede nastaviti da stimuliše organske proizvođače rekordnim ulaganjima, i najvišim budžetima za ovu privrednu granu.

Rukovodilac projekta Nemačke razvojne saradnje - Razvoj privatnog sektora u Srbiji koji sprovodi GIZ Tomislav Knežević, rekao je da je poljoprivreda od početka u fokusu podrške Nemačke razvojne saradnje Srbiji, dok je poslednjih godina učinjeno mnogo da se obezbedi i garantuje kvalitet organskih proizvoda, kao i da se oni predstave na stranim tržištima.

- Organska poljoprivreda je preteča onoga što je danas centralna tema razvojne saradnje ne samo Vlade Nemačke, nego i Evropske unije i drugih donatorskih organizacija, a to je zelena agenda, poručio je Knežević.

On je najavio novi projekat Zelena ekonomija, koji će od 2024. godine pružati podršku domaćoj privredi da ispuni standarde EU u sferi zelene transformacije, ali i koji će povezivati tradicionalnu industriju sa naučno-istraživačkim i digitalnim startap zajednicama, u cilju kreiranja i razvoja novih proizvoda i procesa koji će potencijalno rešavati globalne privredne izazove.

Na stručnom panelu u okviru konferencije temeljnije su predstavljene preduzete aktivnosti i postignuti rezultati na formiranju prvog biodistrikta u Srbiji, u Kolubarskom okrugu, uz razmenu iskustava lokalnih poljoprivrednika, medjunarodnih eksperata, domaćih institucija i predstavnika privatnog sektora.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
biodistrikt ekologija poljoprivreda Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana