Tekst objavljen: 24.04.2023 13:30        


Zakon o radu nalaže da su poslodavci dužni da radnicima koji odlaze u penziju isplate otpremnine. Bez obzira na to da li je reč o punoj starosnoj penziji ili prevremenoj, poslodavac ima obavezu da zaposlenima pri odlasku u penziju isplati otpremninu. Ukoliko to ne urade, čekaju ih oštre kazne

Radnici koji idu u penziju imaju pravo na otpremnimu, ovo je slučaj kada poslodavac mora da je isplati


Pravo na isplatu otpremnine stiče se na osnovu Zakona o radu pri odlasku zaposlenog u penziju i u slučaju proglašenja zaposlenog tehnološkim, ekonomskim ili organizacionim viškom.

Ukoliko ugovorom o radu ili aktom poslodavca nije određena visina otpremnine, primeniće se pravilo propisano zakonom, što znači da otpremnina treba da bude u visini najmanje dve prosečne zarade.

Otpremnina se isplaćuje i kod prestanka radnog odnosa zaposlenog ako usled tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena prestane potreba za obavljanjem određenog posla ili dođe do smanjenja obima posla, to jest u slučaju proglašenja zaposlenog tehnološkim, ekonomskim ili organizacionim viškom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Poslednji objavljen podatak Republičkog zavoda za statistiku o prosečnim primanjima odnosi se na januar 2023. godine.

Tada je prosečna neto zarada iznosila 82.769 dinara, odnosno 114.228 dinara bruto.

Dakle, minimalna visina otpremnine u 2023. godini trebalo bi da iznosi 228.456 dinara bruto.

Što se tiče maksimalnog iznosa otpremnine, on nije propisan zakonom.

Kod isplate otpremnine za slučaj odlaska u penziju zakon koristi sintagmu da je poslodavac dužan da je plati "pri odlasku u penziju" zaposlenog, a kad je u pitanju otpremnina zaposlenom koji je tehnološki višak, zakon je precizniji jer je poslodavac dužan da "pre otkaza ugovora o radu" isplati otpremninu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otpremnine pravo na otpremninu otpremnina poslodavac odlazak u penziju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana