Tekst objavljen: 31.05.2024 14:10        


Na tržištu Srbije predstavljen je novi model finansiranja koji po prvi put uvodi mogućnost direktnog investiranja u nekretnine. Novina je u tome što za ovaj model investiranja nije neophodan novac za kupovinu cele nekretnine nego se može uložiti u samo jedan kvadratni metar. Kada se nekretnina proda, ostvareni profit deli se pola-pola, piše Forbes Srbija o projektu "Investiram na kvadrat"

"Prvi put na tržištu nekretnina u Srbiji-svi će moći da ulože i u jedan kvadrat"


“Ova platforma nudi mogućnost da mali investitori uđu u industriju kakva je građevinska. Modelom je previđeno da investicioni iznos ne bude kao do sada, kada se kupovao ceo stan ili cela nekretnina od 100.000 ili 200.000 evra, nego je moguće skupiti na gomilu više malih invesitora koji investiraju u jedan kvadrat i tako finansirati proizvodnju te nekretnine koja se kasnije prodaje i profit delimo“, objašnjava za Forbes Magazin Dušan Uzelac, autor platforme Investiram2.

„Primera radi, stambena zgrada od 2.000 kvadratnih metara košta tri miliona da se izgradi, što znači da jedan kvadrat izgradnje košta 1.500 evra. Naša ideja je da osnovni ulog bude u visini jednog kvadrata“, kaže Uzelac.

Drugim rečima, svako ko želi može da investira tih 1.500 evra, tvorci platforme su odgovorni za izgradnju nekretnine i kada se ona na kraju proda, ostvarena zarada deli se na pola.

„Ako taj kvadrat prodamo za više od 1.500 evra, profit delimo, a u građevini je najčešće profit oko 25 odsto za dve godine koliko traje tipičan investicioni ciklus. To znači da se na uloženih 1.500 evra dobije 375 evra“.


On dodaje da u ovoj fazi još uvek nema nikakvog ugovora, da oni sada traže investitore voljne da ulože novac i da registruju taj investicioni kvadrat. Tek kada se skupi kritična masa, tek onda će se pristupati potpisivanju ugovora, uplati novca i početku realizacije projekta.

„Investiranje je mlada disciplina u Srbiji i ovo je jedno vežbalište. Bitno je da ovo nije trgovina nego partnerski odnos, tojest zajednički nastup na tržištu prema kupcima tog našeg budućeg proizvoda“, zaključuje Uzelac.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
investiranje u nekretnine investicioni kvadrat dušan uzelac investiram2 investiram na kvadrat

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana