Tekst objavljen: 23.05.2014 12:00        


Neočekivani troškovi, kao što im i ime kaže, pogode vas kada ih najmanje očekujete i ukoliko niste za njih unapred spremni mogu ozbiljni da uzdrmaju vašu finansijsku stabilnost. Evo pet stvari koje bi trebalo da ispravite kako biste spremno dočekali sledeći udar na vaš novčanik.

Pet razloga zbog kojih ne štedite koliko bi želeli

1. Nemate samodisciplinu

Plan trošenja je mehanizam kojim kontrolišete protok novca u vašem domaćinstvu. Iako je to jednostavan dokument kojim se počinje, dve trećine Amerikanaca ne preduzima prvi korak a to je kreiranje plana.

Rešenje: Odredite budžet koji će vam pomoći da obuzdate prekomerne troškove da bi vam ostalo nešto novca svakog meseca za štednju.

2. Vaša finansijska pismenost nije dovoljna

Odakle ste dobili obrazovanje u vezi ličnih finansija? Da li od vaših roditelja, mentora ili iz škole?
Osim ako niste odgajani u finansijski štedljivom domaćinstvu, čitali edukativne knjige ili, pak, imali mentora odmalena, primorani ste da sve sami dokučite.

Rešenje: Počnite da čitate knjige o ličnim finansijama. Uzmite u obzir priznate autore pre nego što kupite iste. Takođe, postoji pregršt izvora o ličnim finansijama na internetu.

3. Vaš prihod je ograničen

Više novca ne mora da znači i veći štedni račun, ali vam definitivno u tome može pomoći disciplina u pogledu vašeg trošenja i smanjenja troškova. Ograničen prihod kojim raspolažete iz meseca u mesec može vas poremetiti u slučaju nepredviđenih troškova kao što je gubitak posla ili zdravstveni troškovi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Rešenje: Prvo što morate da uradite jeste da štednju stavite na prvom mestu. Procenite miminalni iznos koji vam je potreban da biste preživeli i smanjite trošenje. Postarajte se da u taj proračun uključite iznos koji želite da uštedite, čak iako je samo hiljadu dinara mesečno. Možete raditi nešto sa strane da biste povećali svoj prihod.

4. Dugovi, dugovi i još dugova!

Nažalost, u dugove se lako može upasti, a u nekim slučajevima, gotovo je nemoguće izaći iz njih.
Uz povećanje troškova života, skloni smo da zapadnemo u još dugova, umesto da smanjite troškove kako prihodi stagniraju. A rezultat toga je novac koji ste mogli da uštedite a bacili ste ga na kamatu i provizije.

Rešenje: Da li ste zabrinuti da će isplaćivanje vaših dugova na najagresivniji način narušiti vaše izvore novca? Napravite izbalansiran plan i sprovedite ga.

5. Studentski zajmovi

Dajete veliku sumu vašeg prihoda za otplaćivanje studenstkog zajma da jedva sastavljate kraj sa krajem, a kamoli da možete da uštedite novac.

Rešenje: Proverite kod vašeg zajmodavca opcije koje su vam dostupne. To može da uključuje izmenu otplaćivanja, konsolidaciju, odgađanje, uzdržavanje, kao i suspenziju zajma ili otkazivanje. Neke od ovih opcija vam mogu omogućiti da ostavite gotovinu na stranu za kišne dane što će vam pružiti trenutno olakšanje.

Ne postoji rešenje „tačno po meri“ koje će vam pomoći da rešite dilemu oko štednje. Onda kada svoje potrošačke navike dovedete u red vaš štedni račun će se povećavati.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac ušteda uštede štednja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana