Tekst objavljen: 01.08.2014 10:30        


Većina ljudi zna kako da potroši novac ali učiti kako se štedi je potpuno drugačija priča. Ako ste pokušavali da razvijete štednu naviku ali niste imali nešto uspeha u tome, sledeće učestale novčane omaške mogu biti razlog tome.

Pet razloga zbog kojih ne možete da uštedite novac

1. Nemate budžet
Zapisivanje budžet svakog meseca omogućava vam da tačno vidite kuda vaš novac ide, a neposedovanje istog stavlja vas u ozbiljni gubitak kada pokušavate da štedite novac. Možda planirate da odvojite nešto na stranu ali se nešto nepredviđeno desi te na kraju meseca završite bez dodatnog novca za trošenje- stvaranje budžeta daje vam kontrolu nad svakim dinarom tako da vaša štednja ne mora da bude okrnjena.

2. Niste postavili ciljeve
Ako imate određeni cilj koji pokušavate da ostvarite to će vam pomoći da ostanete fokusirani na to što pokušavate da postignete. Ako nemate cilj u vezi sa visinom štednje ili želite da iskoristite novac lako je dozvoliti drugim stvarima da postanu prioritet.

Odvojite nešto vremena da biste sagledali koji su vaši ciljevi i šta ste spremni da žrtvujete da biste iste ostvarili. Što ste određeniji u vezi toga šta želite da radite lakše ćete napraviti plan da to i ostvarite.

3. Ne pripremate se za neočekivano
Život se dešava i svako iskusi u nekom trenutku finansijsko nazadovanje. Automobil se pokvari ili frižider prestane da radi i vi odjednom morate da pokrijete taj dodatni trošak koji nimalo nije sitan. Novac koji ste planirali da stavite na štednju odjednom biva progutan ili gore, završi pokrivajući kreditnu karticu.

Fond za nepredviđene situacije je sigurna gotovinska zona koja vas izoluje od neočekivanog. Građenje manjeg fonda pre nego što počnete sa drugim štednim ciljevima znači da nećete biti izbačeni iz koloseka ako nešto iskrsne iz vedra neba.

Čak i da su u pitanju nekoliko hiljada dinara, dodatni novac pri ruci može da napravi veliku razliku. Onda je dobra ideja da imate ušteđenu sumu u iznosu od tri do devet mesečnih troškova za veliki zastoj kao što je gubitak posla ili zdravstveni problemi.

4. Ostajete u dugovima
Mnogi finansijski stručnjaci će vam reći da je štednja novca dok ste još uvek u dugovima oksimoron. Možete da imate novac u banci ali ako dugujete istu sumu ili više kreditorima vi uopšte niste u plusu. Velike su šanse da ako plaćate daleko više kamatnu stopu na dugu nego što zarađujete od vaših štednih računa sami sebi kopate još veću rupu.

Stoga je dobra ideja da osigurate taj mali fond za nepredviđene situacije i da onda agresivno pređete na isplatu duga. Što se brže otarasite duga, više novca će vam na kraju biti slobodno da stavite na štednju ali vam je za to potreban plan. Pojedini stručnjaci smatraju da je najbolji način da se otarasite duga zapravo manje balansiranje u početku a zatim povećavanje visine otplate tokom vremena.

Drugi, pak, misle da je bolje da se otarasite dugova koji imaju najvišu kamatnu stopu jer vas oni i najviše košatju. Koji god metod bio vaš izbor postarajte se da se držite istog.

5. Pravite izgovore da ne štedite novac
Lako je praviti izgovore zašto ne možete da uštedite novac. Moji roditelji me nikada nisu naučili. Prosto nisam dobar/a sa brojevima. Ne zarađujem dovoljno da bih štedeo/la. To su samo neki od brojnih psihičkih prepreka koje sami sebi postavljate na putu ka štednji.

Sve dok ne iskorenite te loše finansijske stavove, teško ćete postati štedljivi. Menjanje vašeg pogleda na novac ne može se desiti preko noći ali što više rada ste spremni da uložite u to više će vam se isplatiti. Biti u mogućnosti da štedite novac ne bi trebalo da bude nedostižan cilj.

Osim ako je vaš prihod veoma ograničen verovatno imate mesta u vašem budžetu da uštedite barem nekoliko stotina dinara na dnevnim osnovama. Čak i da počnete pomalo, gradite temelj solidne finansijske budućnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac ušteda uštede štednja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana