Zvanični kurs Evra za dan 21.10.20. :: 117.5802 rsd
Tekst objavljen: 29.06.2020 12:55        


Nova hibridna i električna vozila mogu se kupiti i za manje od 20.000 evra otkako je Vlada Srbije sredinom marta odlučila da subvencioniše njihovu kupovinu sa 250 do 5.000 evra

Ovo su hibridna i električna vozila za koja možete da dobijete subvenciju do 5000 evra

Ministarstvo ekologije izdvojilo je ove godine milion evra za subvencije za ekološka vozila, ali je do sada iskorišćeno samo šest subvencija, jer nije bilo takvih automobila na tržištu ili su bili preskupi. Ipak, domaća fabrika "Fijat Krajsler automobili" Kragujevac dobila je povoljne cene za uvoz električnih i hibridnih vozila i ove nedelje predstavila je prvo - "fića hibrid".

- Mislim da je to dobar podstrek. Onom ko se odluči da kupi potpuno električno vozilo sleduje subvencija od 5.000 evra, a za 'hibrid' 3.500 evra -kažu iz "Fijat Krajsler automobila".

Nova hibridna i električna vozila mogu se kupiti i za manje od 20.000 evra otkako je Vlada Srbije sredinom marta odlučila da subvencioniše njihovu kupovinu sa 250 do 5.000 evra.

Naime, Vlada je usvojila Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine električnih i hibridnih vozila na osnovu koje država pomaže kupovinu mopeda i lakih tricikala na ovaj pogon sa 250 evra, hibridne automobile sa 2.500 evra, plag-in hibride sa 3.500 evra, a električna vozila sa 5.000 evra. To je jedna od vladinih mera za zaštitu vazduha od zagađenja zbog koje su takozvana ekološka vozila znatno pristupačnija na tržištu.

Recimo, cena pojedinih hibridnih putničkih, ali i električnih dostavnih automobila sada pada ispod 20.000 evra. Primera radi, sa državnom subvencijom od 2.500 evra hibridna "tojota jaris" košta 17.750 evra, pošto joj je puna cena 20.250 evropskih novčanica. Takođe, cena novih električnih dostavnih vozila sada je gotovo za četvrtinu niža pošto, recimo, najpovoljniji "reno kangu" sa PDV-om košta 25.500 evra, ali kada mu se oduzme taj porez od 20 odsto i uračuna subvencija od 5.000 evra, može se kupiti za 15.100 evra.

Iz Asocijacije uvoznika vozila i delova pozdravili su vladinu odluku i naveli da je to dobar korak ka promovisanju hibridnih i električnih vozila koja će sad kupcima biti znatno privlačnija. Ipak, da bi ova subvencija u potpunosti imala efekta, neophodna je i adekvatna infrastruktura, odnosno punjači za vozila koji se trenutno nalaze tek na nekoliko lokacija. Zato očekuju da najčešći kupci budu firme.

Uslov za subvenciju kupovine novih hibridnih vozila je i emisija ugljen-dioksida, pa tako na državnu pomoć od 2.500 evra mogu računati samo kupci "hibrida" koji proizvodi manje od 100 grama CO2 po kilometru.

Subvencija za plag-in hibridna vozila iznosi 3.500 evra. Plag-in hibridna vozila imaju svoje punjive baterije koje im produžavaju autonomiju, smanjuju potrošnju goriva, kao i emisiju izduvnih gasova. Autonomija kod takvih vozila traje nekoliko desetina kilometara, a kada nestane struje, funkcionišu kao tradicionalni hibridi.

6 komentara

 1. User image
  Ivan 30.06.2020 16:58


  Jako lepo, oni koji već imaju novac da kupe auto koji vredi dvadeset i više hiljada evra dobiće subvenciju od nas oko 70 % građana koji jedino možemo da kupimo auto u tom. Rasponu kolika je subvencija svaka čast dajte onima koji već imaju još od nas koji nemamo a onda ćete nam reći da i te automobile od dve tri hiljade evra koje imamo ne možemo više da vozimo pa da, da ne smetamo ljudima sa svojim krševima koji tobože nemaju euro 10 standard ili već koji

 2. User image
  IkyVu 13.07.2020 14:42

  @Ivan Zanimljivo razmišljanje, potpuno se slažem i nikada se ne bih setila da to svi mi u stvari subvencionišemo, a ne kao "država". Ja onako naivno, na prvu loptu pomislila Woow, baš super, ali ovakvi postovi su odlična protivteža u cilju dolaska do potpune istine. Otkud mi 17.500eur za novu Tojotu? Pitam sebe.

 3. User image
  Sasa 15.07.2020 18:34

  @Ivane Ja takodje kao i @IkyVu nemam para za ovako nesto, mada mi je zelja BMW i3. ALI, lako je kritikovati, samo me zanima sta ti predlazes kako smanjiti zagadjenost vazduha?
  Znas, zdravlje tvog i mog deteta bi ipak trebalo da je ispred tvog komoditeta da se vozis krsom da ne bi isao prevozom. Da ne pomislis nesto drugo, opet kazem, u istoj smo kozi i ti i ja.
  Drzava bi trebala da porazmisli (mada sada od toga nema nista) da se paralelno izdvaja za unapredjenje javnog prevoza i za subvencije za bogate, da ne voze dzipove nego elektricne automobile
  Sve se ovo zna, ali je kao i obicno pitanje para.

  Ekologija na zalost kosta, mada saniranje bolesti od zatrovanosti takodje kosta plus ljudski zivoti.
  Mozda je ipak ekologija prava strana, zar ne?

 4. User image
  Zlaja 16.07.2020 8:38

  Da li je drzava pomislila da nama sirotinji koji nemamo para za nove automobile ponudi te pare za ugradnju uredjaja na metan, pa bi nam I neki dinar jos I ostao, a isto bi uticalo na ocuvanje zivotne sredine ?

 5. User image
  Klasa je večna 18.07.2020 7:43

  Ne može subvencije za metan i plin već samo za struju i hibridna vozila. Šta vam nije jasno?

 6. User image
  Arpad 23.08.2020 12:26

  Sa ši odgovaram:
  Ne znaš kako smanjiti zagađenost vazduha!? Pa oslobodi od poreza i carina na uvoz i polovne hibride, ne samo nove!
  Tako će veliki broj automobila preći na hibride i tako će se smanjiti zagađenje, da većina ima pristup hibridnim vozilima a ne samo mali broj prebogatih ljudi koji i uopšte može kupiti nov auto. I nije odnos 70: 30 % nego ja bih rekao bliže 95 : 5 %
  Nije ova vlast tako glupa pa da ne zna kako da n-ti put prevari narod pa da im on plaća sve, pa i subvencioniše kupovinu novih automobila.
  Arpad

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
subvencija Vlade električna vozila hibridni automobili subvencija ekologija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana