Tekst objavljen: 25.06.2023 16:00        


Beč je 2022. ponovno proglašen za najbolji grad Evrope, u domenu kvaliteta života, te se našao ispred Ciriha, Amsterdama i Frankfurta

Ovo su cene sličnih stanova u Nemačkoj i Austriji, a evo u čemu je razlika


Život u većim nemačkim gradovima postaje sve skuplji za razliku od Austrije.

Tamošnji mediji navode primer Beča i Graca, gde stanarine koštaju upola manje nego u nemačkim metropolama.

Šta, dakle, Austrijanci rade drugačije u odnosu na Nemce?

Stanovnici Minhena, u proseku, izdvajaju 945 evra mesečno za kiriju, za stan od 50 kvadrata.Ali, 400 kilometara istočno od tog nemačkog grada, u Beču daju "samo" 433 evra za stan iste veličine, odnosno plaćaju ga upola manje.

Sa cenom od oko18,90 evra po metru kvadratnom mesečno, Minhen je definitivno najskuplji grad u Nemačkoj, a slede ga Hamburg, Frankfurt i Berlin, gde je prosečna cena po kvadratu malo veća od 14 evra mesečno.

Drugim rečima, za razliku od Austrije - što je grad u Nemačkoj veći, to su cene zakupa veće. Nemački mediji pišu da je cena zakupa u Beču, u proseku, 8,66 evra po kvadratnom metru.

Ali, i cene u gradovima poput Graca i Linca takođe su znatno niže u odnosu na Nemačku. Kako je moguće da je život u Austriji ostao relativno pristupačan? – pitaju se nemački mediji.

Beč je 2022. godine, ponovno, proglašen najboljim gradom za život, ispred Ciriha, Amsterdama i Frankfurta. Prosečne plate u Austriji se, pritom, mogu porediti sa onima u Nemačkoj. Sa 125 posto, bruto domaći proizvod po stanovniku u Austriji čak je veći nego u Nemačkoj (117 posto) – što, prema rečima stručnjaka, ima veze sa niskim stanarinama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Inače, jedan od razloga povoljnih uslova najma je istanogradnja koju finansiraju opštine i gradovi. Dok zakupi u privatnom sektoru i u Austriji postaju sve veći,kirije u gradskim stambenim zgradamasu pristupačne.

Ovde treba istaći da više od polovine stanova koji se iznajmljuju pripada opštini ili stanarskoj zadruzi.

Stanarine su posebno niske za takozvanestanove u zajednici. Iznajmljuju se ljudima sa niskim primanjima, a nakon useljenja -ne morate dostavljati potvrdu o prihodima, piše dalje Fenix. Pritom, ako ljudi koji su se uselili kao studenti kasnije počnu da zarađuje dosta više, svakako ne gube pravo na život u jeftinom opštinskom stanu.

Shodno tome, ovakve stambene jedinice su veoma popularne među Austrijancima, i za njih postoje liste čekanja.

Brza izgradnja stanova

Ipak,ni na austrijskom tržištu stanova nije sve ružičasto. Zemlja se bori sa sličnim izazovima kao i Nemačka: recimo, rast stanovništva - takođe zbog kretanja migranata - zahteva pristupačniji životni prostor, dok su istovremeno zabeležena "uska grla" u snabdevanju građevinskim materijalom, što odlaže i poskupljuje izgradnju novih zgrada.

Grad Beč se posebno bori sa još jednim problemom:zaostatkom u obnovi. Mnoge bečke zgrade potiču iz posleratnog perioda, a prema procenama austrijskog suda - potrebni troškovi obnove iznose najmanje 5 milijardi evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stanovi cena stanova Austrija Nemačka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana