Tekst objavljen: 15.05.2014 12:00        


Termin „budžetiranje“ obično ne izražava sreću niti uzbuđenje. Reč ima za neke i negativnu konotaciju pa je ljudi obično izbegavaju. Stvaranje budžeta, ipak, ne bi trebalo da se sastoji samo od uskraćivanja, već i od toga da se troši manje nego što se zaradi.

Osnove mudrog raspolaganja novcem:  Odakle početi

Takođe se sastoji u tome da se pobrinete da vaša štednja pokriva vaše trenutne i dugoročne finansijske ciljeve. Bez obzira koliko novca zarađujete, budžetiranje bi trebalo da bude temelj čvrstog finansijskog plana. Nužno je da znate koliko i na šta trošite. Tada budžetiranje nastupa.

Mislite dugoročno & kratkoročno

Prva stvar koju želite da uradite kada je u pitanju određivanje budžeta jeste postavljanje kratkoričnih i dugoročnih ciljeva.

Potrebno je vreme da razvijete finansijski plan i da svoje ciljeve ostvarite. Stoga se postarajte da razmislite o budućim troškovima kao što je kupovina kuće i plaćanje školarine za vašu decu ali i koliko čete potrošiti na sledeće letnje putovanje.

Spremite se za nepredviđene troškove

Jedan od najpametnijih finansijskih poteza jeste da odredite fond za nepreviđene troškove. Stvari se obično dešavaju u najgore moguće vreme te ne želite da se oslanjate na kredite sa nepovoljnom kamatnom stopom niti na kratkoročne zajmove. Kada bi vam se auto sada pokvario, da li biste imali novca da ga popravite ili kupite drugi?



Dobro pravilo je da uštedite do šest meseci vaših troškova u fondu za nepredviđene troškove. Ali ta suma zavisi od stvari kao što su da li iznajmljujete ili imate kuću, koliko je vaš posao siguran i dalje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Izračunajte svoje prihode & troškove

Ako imate siguran i stalan posao, onda je lako znati koliki je vaš prihod. Ali ako se vaš prihod dolazi sa više izvora, onda može biti teže. Pokušajte da procenite visinu vašeg mesečnog prihoda.

Takođe može biti malo teže da izračunate sve vaše troškove, pošto mnogi od nas plaćaju stvari kešom, kreditom, debitnom, itd. Jedan način je da pratite svoje troškove i kategorije pod koje iste spadaju (hrana, zabava, itd). Ili, možete koristiti onlajn alatke koji će vam automatski kategorizovati svaku vašu transakciju.

Praćenje svakodnevnih toškova kao što je odlazak na ručak i kupovina namirnica, ne zahteva puno posla, ali moraćete da kopate malo dublje da biste obračunali stvari kao što su mesečne ili godišnje pretplate, osiguranje auta i druge ne tako učestale kupovine.

Sve saberite

Onda kada budete imali listu svih vaših troškova ali i prihoda, oduzmite troškove od ukupne visine prihoda. Ne brinite ako dobijete negativnu cifru! Cela poenta stvaranja budžeta je ta da imate početnu tačku. Otkrijte koliko želite da uštedite svakog meseca i prilagodite trošenje i štednju dok svoj cilj ne postignete.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
životni troškovi troškovi života greške pri budžetiranju budžet za kuću kućni budžet finansije novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana