Tekst objavljen: 12.07.2024 16:00        


Finansijska pismenost je veština koja postaje sve važnija u savremenom svetu

Osnove finansijske pismenosti: Štednja i investiranje ključ za sigurnu budućnost


Razumevanje osnovnih principa štednje i investiranja može značajno uticati na finansijsku stabilnost i osigurati sigurnu budućnost. Bez obzira na vaš trenutni nivo prihoda ili životne okolnosti, poznavanje i primena ovih principa može vam pomoći da bolje upravljate svojim novcem, izbegnete dugove i izgradite solidnu osnovu za buduće finansijske ciljeve.

Međutim, treba imati u vidu da se ništa ne može savladati prko noći, pa tako i finansijska pismenost predstavlja kontinuirani proces koji zahteva stalno učenje i prilagođavanje. Postoji mnogo resursa dostupnih za one koji žele da unaprede svoje znanje, uključujući knjige, online kurseve, seminare i savetovanja sa finansijskim stručnjacima, a ključ je u stalnom učenju.

Štednja

Mnogi stručnjaci se slažu je štednja osnova finansijske pismenosti, i ako toga nismo svesni, teško ćemo uspeti u ostvarivanju finansijskih ciljeva. Nije bitno koliko se mesečno zarađuje, štednja treba da bude pokazatelj da se odgovorno ponašamo prema sebi i svojoj budućnosti. Pravilno upravljanje troškovima i redovno odvajanje dela prihoda omogućava stvaranje fonda za hitne slučajeve, planiranje većih kupovina ili ostvarivanje dugoročnih ciljeva.

Podaci pokazuju da domaće stanovništvo poslednjih godina menja svoje navike kada je u pitanju štednja. Ona je u domaćoj valuti u poslednjih 11 godinaporasla je više od 500 odstoi krajem septembra 2023. godine iznosila je 116,4 milijarde dinara (oko 993 miliona evra). Prema poslednjim operativnim podacima s kraja oktobra, iznosila je nešto više od milijardu evra.

Pravljenje ovakve vrste „sigurnih“ rezervi može biti od presudne važnosti u slučajevima nepredviđenih događaja kao što su hitni medicinski troškovi, gubitak posla ili veći popravci u kući. Ovaj fond za hitne slučajeve omogućava pojedincima da se nose sa finansijskim krizama bez potrebe za zaduživanjem ili prodajom imovine. Takođe, posedovanje ušteđenih sredstava pruža osećaj sigurnosti i smanjuje stres povezan sa finansijskim neizvesnostima.


Investiranje

Da bi obezbedili finansijsku stabilnost, odnosno da „novac radi za nas“, važno je znati pametno investirati. Kroz mudro investiranje u različite klase imovine kao što su akcije, obveznice, nekretnine ili investicioni fondovi, pojedinci mogu značajno povećati svoj kapital tokom vremena. Ovaj rast je posebno važan za postizanje dugoročnih ciljeva poput penzije, obrazovanja dece ili stvaranja pasivnih prihoda.

Na našim prostorima ljudi su skloni investiranje u nekretnine, jer im to pruža stabilne i redovne prihode kroz najamnine i potencijal za rast vrednosti imovine. Kupovina stambenih ili komercijalnih nekretnina u područjima sa visokim rastom može doneti značajne prinose. Međutim, postoje i drugi vidovi investicija koji su popoularniji u zapadnim zemljama, poput ulaganja u akcije i fondove.

Ulaganje u akcije omogućava investitorima da ostvare udeo u nekoj kompaniji, što može doneti značajne prinose kroz rast cena akcija i isplatu dividendi. Sa druge strane, investicioni fondovi omogućavaju investitorima da diversifikuju svoja ulaganja bez potrebe za direktnim upravljanjem pojedinačnim akcijama ili obveznicama.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
upravljanje novcem finansijska pismenost investiranje štednja novca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana