Tekst objavljen: 22.11.2020 16:00        


Potrošači su, na žalost, trenutno nemoćni i ne mogu ništa da urade dok se ne proglasi stečaj firme ili dok se ne pojavi pravni naslednik, odnosno neki novi vlasnik, kaže Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), u odgovoru na pitanje šta da radite sada ako ste kupili nešto u Home plus, a još vam nije stiglo

Oni koji su oštećeni zbog gašenja "Home Plus-a" moraju da sačekaju stečaj firme

Kupci koji su naručili nešto u Home Plusu, firmi koja je preko noći zatvorila svoje prodavnice, sada su praktično ostali i bez uplaćenog novca i bez naručene robe. Kako ističe naš sagovornik, oni mogu da prijave svoja potraživanja, ali tek kada bude poznat pravni naslednik, odnosno kada se proglasi stečaj.

"Onda sledi imenovanje stečajnog upravnika, pa sagledavanje svih dugova prema državi, Poreskoj upravi, dobavljačima, vlasnicima lokala... Tek kada se namire njihova potraživanja na red dolaze potrošači", ističe Papović.

Na pitanje da li kupci mogu očekivati neku zaštitu od države u ovakvim slučajevima, on odgovara negativno.

"Potrošači nemaju zaštitu države u ovakvim situacijama. Država treba da ih prethodno zaštiti tako što će hitno reagovati kada primeti da nešto nije u redu, a to je u ovom slučaju moglo da se nasluti čim firma nije predala finansijski izveštaj za prošlu godinu i nakon isteka svih propisanih rokova. Tržišna inspekcija bi trebalo da radi svoj posao“, kaže Goran Papović i dodaje da NOPS već duže vreme ukazuje na to da nedostaje adekvatan tržišni nadzor.

On podseća da Home Plus nije prvi slučaj ove vrste, i da ovo nije prva firma koja je nestala preko noći i zatvorila svoje radnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Da podsetimo, slično je bilo i sa kompanijama Nefa, Handy, Servfud, ali i nekim drugim... Tako je ruska firma Spilit zatvaranjem dve fabrike u Vranju i Somboru na cedilu ostavila više od 500 radnika Nefe.

Radnicima i oštećenim kupcima vlasnik je potom obećao isplatu dugova, što je i uradio, ali delatnost i proizvodnju nije zanovio. Vlasnik je kasnije tvrdio i da je oštećen za 200.000 evra, te da će se sa radnicima koji su uzimali robu razjasniti na sudu.

Bugarski lanac prodavnica mobilnih telefona, opreme i tehnike "Hendi" zatvorio je svih 200 radnji širom Srbije u jednom danu, a oko 900 radnika o otkazima je obavešteno elektronskom poštom.

U nemačkoj fabrici za preradu i konzerviranje ribe "Servfud" u Smederevu katanac je stavljen u novembru 2018, samo dve godine nakon otvaranja pogona u Srbiji.

Mnogi se sećaju i hrvatske firme "Gold exchange" koja se bavi otkupom zlata, a koja je 2013. godine doslovno preko noći zatvorila svih 90 zlatara u Srbiji i 180 zaposlenih ostavila bez dve poslednje plate i doprinosa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
home plus ugašena firma firma ugašena preko noći Goran Papović NOPS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana