Tekst objavljen: 12.01.2024 14:55        


Nove izmene i dopune zakona

Nova pravila o penziji: Šta se događa kada penzioner premine


Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je stupio na snagu 15. septembra 2023. godine, izmenjen je član 109, s primenom od 1. januara 2024. godine, u smislu da, u slučaju smrti korisnika prava, iznosi penzije i novčane naknade pripadaju do poslednjeg dana u mesecu u kojem je korisnik umro, saopštio je PIO fond.

- Fond PIO će za korisnike prava koji su preminuli počev od 1. januara 2024. godine,od banaka i poverilaca tražiti povraćaj iznosa penzija i novčanih naknada koji korisniku ne pripadaju nakon poslednjeg dana u mesecu u kojem je preminuo. U skladu sa navedenim izmenama, banka je obavezna da iznose penzija, odnosno novčane naknade koje su isplaćene nakon poslednjeg dana u mesecu u kojem je korisnik preminuo, vrati Fondu na njegov zahtev ine može iz tih iznosa namirivati svoja potraživanja koja eventualno ima prema korisniku prava- istaknuto je u saopštenju.

- Isto važi i za poverioce kome su uplaćena sredstva nakon poslednjeg dana u mesecu u kojem je korisnik preminuo, po osnovu realizacije obustave od penzije.

U skladu sa ovom izmenom, menja se i član 111 Zakona. U slučaju smrti korisnika penzije, počev od 1. januara 2024. godine, pravo na porodičnu penziju utvrditi i isplaćivati najranije od prvog dana narednog meseca po isteku meseca u kome je nastupila smrt korisnika, pod uslovom da korisnik porodične penzije nije u tom periodu u osiguranju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ako je smrt, na primer, nastupila 15. marta 2024. godine, pravo na porodičnu penziju pripada najranije od 1. aprila.

- Navedenim izmena Zakona rešiće se problem naplate više isplaćenih iznosa penzije nakon smrti korisnika prava, a porodice preminulog korisnika neće biti oštećene, naglašavaju iz PIO fonda.

Kada se pravo na porodičnu penziju utvrđuje po smrti osiguranika, pravo na porodičnu penziju se ostvaruje i isplaćuje od narednog dana u odnosu na dan smrti, pod uslovom da jezahtev podnet u roku od šest meseci od dana ispunjenja uslova propisanih za sticanje prava.

- Ukoliko je zahtev podnet po isteku tog roka, a podnosilac zahteva u tom periodu nije bio u osiguranju, pravo na porodičnu penziju pripada najduže za šest meseci unazad u odnosu na dan podnošenja zahteva. Ako porodičnu penziju koriste dva ili više članova porodice, pa nekom od njih prestane pravo na penziju i dalje će se, shodno Zakonu, ostalim članovima koji imaju pravo na porodičnu penziju ponovo određivati visina penzije, koja pripada od prvog narednog dana u odnosu na dan kada je korisniku prestalo pravo na penziju - objašnjavaju iz PIO.

Dali su primer da ako je smrt člana porodice - osiguranika nastupila 15. marta 2024. godine, novi iznos porodične penzije pripada od 16. marta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
PIO fond penzije penzioneri nova pravila 2024

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana