Tekst objavljen: 05.10.2024 16:00        


Obilne padavine tokom septembra i toplo tle, idealni su za pojavu jesenjih pečuraka, među kojima na jugu Srbije prednjače vrganji

Na ovim pečurkama može da se zaradi i do 1000 dinara po kilogramu


Najviše ih je na obodima šuma, gde počinju livade i proplanci. Jedno od sela sa takvim terenima, gde pečurke rastu je i Jelašnica kod Surdulice.

Selo ima i deo koji je ravničarski, ali i brda i šume, koje su pune vrganja. Jedan od onih koji je bio srećne ruke u branju pečuraka je i Branislav Miljković.

- Pečurke beremo za svoje potrebe. Vrganje svi volimo u porodici. Spremamo ih ovako sveže, nešto zamrznemo, a nešto osušimo.Oni koji ih beru za prodaju, kažu da je cena u otkupu 1.000 dinara za kilogram.

Pored vrganja ima i po neka sa žutom kapicom, koju ovde zovu „jajčara“, jer podseća na kuvano ili prženo jaje. Ona je takođe jedna vrsta vrganja.


- Ja ne živim u Jelašnici, ali mi nije bio problem da odem iz Vladičinog Hana, desetak kilometara do Jelašnice i da se sa suprugom uputimo u potragu. Nadam se da će ovakvi vremenski uslovi, po principu, malo sunca, malo kiše, potrajati, kako bi bilo još vrganja – kaže Miljković.

Pored vrganja i jajčara, na livadama ima puhara i srndaća, koje su takođe jestive i ljudi ih često beru. Puhare su najbolje, kažu, pohovane ili grilovane, dok srndaći mogu da se spremaju klot ili takođe sa jajima.

Berači upozoravaju, da oni koji nisu sigurni u poznavanju gljiva, pre konzumiranja, obavezno kosultuju nekog ko zna da razlikuje otrovne od jestivih.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena po kilogramu pečurke vrganji južna srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
game spaceman online game rtp tinggi game gampang cuan fitur terbaru pg soft raja game online cara pasang parlay sbobet situs toto muraibet sugar rush x1000 taktik cuan gatotkaca winrate mahjong ways trik pola maxwin mahjong teknik mengasah skill pancing scatter mahjong betsatu koi gate emas habanero game para dewa olympus jarang rungkat di situs terbaik 1131gg game tembak ikan situs game gacor bersejarah rtp live pg soft berburu petir maxwin zeus