Tekst objavljen: 08.09.2024 18:00        


Jedan od putopisaca koji redovno oduševljava zanimljivim sadržajima, Robert Dacešin, nedavno se javio iz Alžira, a za ovu mediteransku zemlju kaže da je odlična destinacija za one koji traže povoljna mesta koja nude pregršt sadržaja, bez previše turista

Masovni turizam još uvek nije stigao u ovu mediteransku zemlju


Tako, na primer, tamo možete popiti jednu od najjeftinijih kafa na svetu – platićete je oko 30 centi i pritom uživati u pogledu na džamiju stariju od hiljadu godina.

“Istina je da je Afrika kontinent koji sam najmanje obilazio i da sam na njemu do sada obišao svega oko deset zemalja, ali utiska sam da mi je glavni grad Alžira – Alžir, najbolji grad u kojem sam bio. Sa svojih 2,5 miliona stanovnika ovaj grad vam pruža mogućnost da doživite istinsku egzotiku, bogatu istoriju, upoznate srdačne ljude i da okusite jedno pravo putničko iskustvo po verovatno nikada nižim cenama.

Jugoistočna Azija je sinonim za jeftina putovanja, ali mišljenja sam da je Alžir uz Iran možda najjeftinije mesto gde sam bio u poslednje vreme. Počevši od toga da ćeteručak plaćati 3 do 4 evra, kafu ili čaj piti za 0,30 evra,voziti se desetinama kilometara taksijem za 2 do 3 evra te uz to, ulaziti besplatno na gotovo svaku atrakciju koju ovaj grad nudi, a verujte da ih nudi jako mnogo.

"Iako ni meni ova destinacija da budem iskren nikada nije bila na nekoj bucket listi, sada kada sam ovde, mogu slobodno reći da Alžir ima jedan od boljih odnosa cene i kvalitete za putovanja gde sam do sada bio“, opisuje Dacešin.


"Pariz Afrike"

“Ako je Alžir zemlja u kojoj se dosta može osetiti uticaj Francuske, počevši od arhitekture, hrane pa sve do jezika koji je ovde čak dominantniji nego arapski koji je službeni jezik, rekao bih da je Oran, bez dileme ‘najfrancuskiji’ grad u zemlji. S nadimkom ‘Pariz Afrike’ ovo je mesto gde se na neki neobičan način spajaju Francuska arhitektura s primesama orijentalnog stila, a gde to opet izgleda nekako zaista šarmantno i lepo.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Alžir mediteran putovanje severna afrika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana