Tekst objavljen: 28.08.2020 12:25        


Uporedo sa kreditima za likvidnost koje poslovne banke daju privredi uz garanciju države, otvoren je još jedan kanal finansiranja obrtnih sredstava malim i srednjim preduzećima i to preko Fonda za razvoj

Krediti za mala i srednja preduzeća povoljni, ali se sporo odobravaju

S obzirom na uslove kredita i kamatnom stopom od jedan odsto za dinarski kredit, najveća navala je upravo ovde. Međutim, sredstva za premošćavanje krize izazvane kovidom preko Fonda za razvoj su ograničena na 24 milijarde dinara.

Od aprila kada je započet ovaj program do sada je odobreno oko sedam milijardi dinara kredita za likvidnost u okviru programa za pomoć pogođenima pandemijom i još oko 800 miliona dinara za preduzeća iz turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja koja su od polovine juna dobila sopstvenu kreditnu liniju.Međutim, privrednici se masovno žale da odobravanje kredita ide jako sporo.

Tome svedoči recimo izjava Dragana Stevanovića, državnog sekretara u Ministarstvu privrede, od 17. maja da je podneto zahteva za 15 milijardi dinara, a evo 3,5 meseca kasnije tek je polovina toga odobreno.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije ističe da su sredstva Fonda za razvoj relativno ograničena, ali i da je na hiljade zahteva podneto, a da se obrađuje tek nekoliko dnevno.

„Ako se nastavi ovim tempom, biće potrebne godine da se svi zahtevi obrade“, skeptičan je on. Kako bilo, rok otplate zajmova Fonda za razvoj je 36 meseci uz grejs period od devet do 12 meseci. Najatraktivnije kod ovih kredita je kamatna stopa od jedan odsto godišnje. Minimalni iznos kredita za privredna društva je milion dinara, a za preduzetnike i zadruge 200.000 dinara. Maksimalni iznosi su za preduzetnike i mikro preduzeća 10 miliona dinara, za mala preduzeća 40 miliona dinara, za srednja preduzeća 120 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Osnovi uslov za dobijanje kredita preko Fonda za razvoj je da firme zadrže isti broj zaposlenih, odnosno mogu najviše da otpuste do 10 odsto ljudi. Rok da se sredstva namenjena likvidnosti privrede odobre je 10. decembar ove godine.

Pravo na korišćenje ovih sredstava imaju preduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja privredna društva koja su u većinskom privatnom ili zadružnom vlasništvu i koja obavljaju proizvodnu, uslužnu, trgovinsku i poljoprivrednu delatnost.

S druge strane, sredstva iz ovog programa ne mogu se koristiti za organizovanje igara na sreću, promet nafte i naftnih derivata, proizvodnju i promet bilo kog proizvoda ili aktivnosti koje se prema domaćim propisima ili međunarodonim konvencijama i sporazumima smatraju zabranjenim.Kredit se može odobriti i ako je u zvaničnim finansijskim izveštajima privrednog subjekta za jednu od poslednje dve godine, iskazan neto gubitak, ali je ostvaren poslovni dobitak.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti krediti za mala i srednja preduzeća privreda fond za razvoj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana