Tekst objavljen: 18.07.2023 12:40        


U proteklim nedeljama svedoci smo veoma izazovne situacije u kojoj su se našli putnici na mnogim svetskim aerodromima. Usled nedostatka zaposlenih, štrajkova aerodromskih službi i kontrole leta, kao i loših vremenskih prilika, došlo je do otkazivanja velikog broja letova različitih avio-kompanija. Uz sve navedeno, neretko se desi da putnici stignu na željenu destinaciju, ali ne i njihov prtljag.

Kome da se obratite ako izgubite prtljag, a kome ako let kasni?


O pravima i obavezama koje prema nama ima jedna avio-kompanija najčešće se informišemo tek kad zatreba. Međutim, na putu do željene destinacije susrećemo se sa dva pravna entiteta, pa nije loše znati šta je odgovornost avio-kompanije, a šta aerodroma. Na taj način bićemo u prilici da pomoć potražimo na pravom mestu i tako brže dođemo do odgovora na pitanja koja nas zanimaju.

Nadležnosti aerodroma i avio-kompanija

U Srbiji postoje tri aerodroma koji se koriste za međunarodni putnički saobraćaj. Najprometniji i ujedno najveći je beogradski aerodrom „Nikola Tesla”, koji je polazna tačka iz Srbije za mnoge avio-kompanije. Tokom vremena menjao je lokacije, da bi se 1962. godine konačno „skućio“.

Uz adresu, 2006. godine dobio je i ime i to po slavnom naučniku i pronalazaču srpskog porekla. Nedavno je aerodrom proširen, modernizovan, a očekuje se da će do kraja 2023. godine kroz njega proći više od 7 miliona putnika, što ga čini jednom od najprometnijih vazdušnih luka u ovom delu Balkana.

Najviše letova sa aerodroma „Nikola Tesla“ obavlja srpska nacionalna avio-kompanija, Er Srbija, kojoj je to ujedno i matični aerodrom. Pored beogradskog, Er Srbija koristi još i aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu, kao i aerodrom „Morava“ kod Kraljeva. Er Srbija je osnovana u oktobru 2013. godine kao naslednica nekadašnjeg „Aeroputa“, odnosno JAT-a i Jat ervejza. U proteklih deset godina kompanija se značajno razvila i danas predstavlja jednu od najvažnijih avio-kompanija u regionu.

Ukoliko odlučite da iz Beograda na željenu destinaciju odletite upravo Er Srbijom, a preko aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu, ne bi bilo loše da se upoznate sa delatnostima obe kompanije.

Er Srbija putnicima obezbeđuje mesto na letu, koje se rezerviše kupovinom avio-karte. Uz rezervaciju mesta dobićete neophodne informacije o letu i prtljagu koji možete poneti. U zavisnosti od tipa avio-karte, bićete u prilici da putujete sa ručnim ili predatim prtljagom. Težina prtljaga definisana je pravilnikom Er Srbije. Tokom leta, o vašoj sigurnosti brinuće pilot i kopilot, a za uslugu u putničkoj kabini zadužena je kabinska posada.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Međutim, pre nego što uđete u avion neophodno je obaviti čitav niz pripremnih radnji. I za putnika i za avio-kompaniju letenje zapravo počinje na zemlji. Na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu baš kao i na svim aerodromima na svetu postoji služba Zemaljskog opsluživanja (Ground Handling) koja vrši prihvat i otpremu predatog prtljaga, prihvat i otpremu vazduhoplova na platformi, snabdevanje vazduhoplova gorivom i mazivom, prihvat i otpremu pošte i robe, u delu koji se odnosi na fizičko rukovanje pri dolasku, odlasku ili transferu između robnog terminala i vazduhoplova.

Na beogradskom aerodromu uslugu zemaljskog opsluživanja trenutno pružaju kompanija „Belgrejd erport”, koja ima ugovor za zemaljsko opsluživanje srpske nacionalne avio-kompanije, kao i još jedna privatna kompanija. To praktično znači da su nadležne službe kompanije „Belgrejd erport” dužne da prtljag za sve letove Er Srbije pravovremeno dostave u avione pre poletanja, odnosno isporuče putnicima nakon sletanja u Beograd.

Opslugu putnika, prtljaga, robe i pošte, beogradski aerodrom je preuzeo 1. novembra 2017. godine. To konkretno znači, da od tog datuma sve što je utovareno ili nije utovareno u avione, bio je posao radnika aerodroma, a ne avio-kompanija.

Šta kada izgubite prtljag?

Ukoliko se ipak nađete u situaciji da vam je kofer zalutao, prvi korak je da se obratite službi „Izgubljeno-nađeno“ kompanije „Belgrejd erport“ gde će vas uputiti i upoznati sa procedurom za te situacije. Pored izgleda kofera, vaših ličnih informacija, službenici aerodroma zaduženi za izgubljeni prtljag, tražiće vam i informacije o sadržaju kofera. Greška u koracima često nastaje kada se prvo obratimo avio-kompaniji sa kojom smo leteli, a u čijoj nadležnosti nije utovar i istovar prtljaga. Prava adresa je aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu ili drugi aerodromi u svetu odakle putujete. Ne gubite vreme pozivajući avio-kompaniju jer to nije pravi put ka najbržem lociranju vašeg izgubljenog prtljaga. Gde je nastao propust, saznaćete upravo na aerodromu na koji ste sleteli.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gubitak prtljaga let avionom aviosaobraćaj putovanje avionom kašnjenje leta beogradski aerodrom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana