Tekst objavljen: 19.07.2024 15:55        


Zbog izuzetno visokih, tropskih temperatura, klima uređaji u domaćinstvima širom Srbije uključeni su tokom gotovo čitavog dana. Logično, iz tog razloga možemo očekivati i znatno veće račune za struju

Koliko vam korišćenje klime može uvećati račun za struju?


Prosečno domaćinstvo u Srbiji na mesečnom nivou troši oko 400 kilovat-časova električne energije, što je iznad zelene zone potrošnje, u kojoj je struja najjeftinija.

Ipak, kada nastupe tropski dani, tokom kojih temperatura dostiže i do 40 stepeni, veliki broj građana koristi klimu i po 12 sati dnevno, a u tom slučaju, neminovan je prelazak u plavu i crvenu zonu, u kojoj su kilovati skuplji.

Koliko struje troši klima?

Klima uređaji ne troše konstantno istu količinu struje, i to jer imaju ugrađen uređaj koji reguliše kojom snagom radi klima. To znači da klime imaju dva režima rada, a od toga zavisi i potrošnja.

U plavoj (srednjoj) zoni potrošnje, klima u proseku troši 1,2 kW, i to dok dostiže temperaturu, što je ukupno 16,4 dinara po satu. Samo održavanje temperature troši oko 4,7 dinara po satu.

U crvenoj zoni, u koju ulaze građani koji potroše najveću količinu struje, a koja je ujedno i najskuplja, klima će, tokom postizanja željene temperature, trošiti 32,79 dinara po satu. Takođe, ako klima samo održava temperaturu, to će koštati oko 9,56 dinara za sat vremena.

Noću, kada se struja obračunava po nižoj tarifi, situacija je dosta povoljnija.

Konkretno, u plavoj zoni će klima za postizanje temperature trošiti nešto više od četiri dinara po satu, a za održavanje temperature dva. U crvenoj zoni, klima će za postizanje temperature potrošiti u proseku 8,2 dinara, a za njeno održavanje 2,39 po satu.


Koliko će biti veći račun?

Kako bismo proverili koliko će računi biti veći, računali smo da je klima uređaju potrebno oko sat vremena da postigne željenu temperaturu, a to znači da će, ukoliko radi 12 sati, samo prvi sat raditi najjačim intenzitetom, dok će preostalih 11 održavati temperaturu.

Dakle, ako klima radi od 10 ujutru do 22 sata uveče, prvi sat u plavoj zoni, tokom kojeg se postiže temperatura, koštaće 16,4 dinara, a za svaki sat koštaće po 4,7 dinara – dakle 51,7 ukupno.

To je, dakle, 68,1 dinar dnevno, a na mesečnom nivou, kada se uračuna i PDV – 2.451 dinar.

Domaćinstva koja, nevezano za korišćenje klima uređaja, na mesečnom nivou troše više struje, pa ulaze u crvenu zonu potrošnje, platiće još više.

Naime, za isti režim rada klime, to će koštati 137,95 dinara dnevno, odnosno 4.966 mesečno, sa porezom.

Ukoliko neko koristi klimu kraće, osam sati tokom dana, to će ga, ukoliko je u plavoj zoni, na mesečnom nivou koštati u proseku 1.775, a u crvenoj 3.589 dinara.

Koliki će biti račun ako klima radi samo noću?

Naravno, kako je klima noću jeftinija nego danju, uvećanje računa zbog klime neće biti toliko drastično. Dakle, ako klima uređaj hladi prostor od ponoći do osam sati ujutru, kada je struja jeftinija, u plavoj zoni, to će biti mesečni trošak od 648 dinara sa porezom. U crvenoj zoni, mesečni trošak za klimu koja radi tokom noći biće 897 dinara sa PDV-om.

Ipak, u vreme ovako visokih temperatura malo ko pali klimu samo noću.

Kada je struja jeftinija?

Struja po nižoj tarifi se obračunava od ponoću do osam ujutru, u Beogradu.

U Vojvodini, jeftiniji obračun počinje u 23 i traje do sedam časova, a u centralnoj Srbiji su kilovati jeftiniji od 22 do šest sati.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rashladni uređaji klima uređaji račun za struju visoke temperature

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana