Tekst objavljen: 18.08.2023 16:45        


Trabant, nekada simbol Istočne Nemačke, danas postaje prava kolekcionarska poslastica sa cenama koje idu i do nekoliko desetina hiljada evra

Koliko možete da zaradite ako imate Trabanta?


Trabant, poznat i kao "Trabi", više nije samo relikt prošlosti. Ovaj automobil, koji je bio ikona Istočne Nemačke, je danas poslastica u svetu kolekcionarstva.

U vreme kada je proizvođen, Trabant je bio predmet podsmeva zbog svoje karoserije od plastike i tekstilnih vlakana, kao i zastarelog dvotaktnog motora. Sada, nakon što je stekao status oldtajmera, situacija se dramatično promenila.

Otkako je pao Berlinski zid, Trabant je postao sve ređi prizor na nemačkim putevima. Međutim, 32 godine nakon što je proizvodnja obustavljena, ovaj kultni istočnonemački auto doživljava svojevrsni preporod. Od početka godine, više od 40.000 funkcionalnih i registrovanih Trabanata vratilo se na puteve.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Kada se vozim, osećam se posebno. Sve se trese i ropota, ali auto je i dalje živ", ističe Jirgen Volter, vlasnik Trabanta starog 60 godina. Za svoj automobil platio je 3.000 evra, a uložio je dodatnih 6.000 evra za njegovu restauraciju.

Dok je Trabant 90-ih godina prošlog veka bio smatran gotovo bezvrednim, danas kolekcionarski modeli ovog auta mogu koštati i do 30.000 evra.

Za mnoge je očuvani Trabant više od automobila - to je deo istorije i način života, a za neke i prilika za solidnu zaradu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
oldtajmeri automobili cena trabanta istočna nemačka trabant

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana