Tekst objavljen: 02.10.2023 15:25        


Amsterdam je najavio novo povećanje, a ako bude usvojeno, to će biti grad sa najvećom turističkom taksom u Evropi

Koji svetski gradovi imaju najviše turističke takse?


U borbi protiv mas-turizma zemlje i gradovi u svetu počeli su da povećavaju cenu turističke takse, a mnogi su je i uveli po prvi put. Amsterdam je poslednji u nizu koji je najavio uvećanje, a ujedno i koji će, ako odluka bude prihvaćena,postati grad sa najvećom turističkom taksom u Evropi.

Turistička taksa bi trebalo da bude povećana za 12,5 odsto, što će je učiniti najskupljom naplatom te vrste u Evropskoj uniji.

To znači da će sa prosečnom cenom sobe od 175 evra po osobi,porast rezultirati povećanjem sa 15,25 na 21,80 evra po noći u 2024. Taksa za putnike na krstarenju će se povećati sa 8 na 11 evra po posetiocu.

U narednim nedeljama, gradsko veće će raspravljati o budžetu i založiti se za promene koje se smatraju neophodnim. Konačni budžet biće usvojen u novembru.

Podsetimo, Amsterdam je u borbi protiv ogromnog priliva turista u julu glasao za zabranu brodova za krstarenje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Početkom meseca, Telegraf Biznis pisao je i da će Venecija od naredne godine uvesti turističku taksu za dnevne posetioce. Ona će iznositi 5 evra.

Probni test period, od mesec dana, biće sproveden tokom prolećnih i letnjih vikenada naredne godine.

- Cilj je da se destimuliše dnevni turizam u određenim periodima, u skladu sa krhkošću i jedinstvenošću grada - rekli su tada.

Valensija je takođe najavila da će uvesti turističku taksu za putnike koji borave u svim vrstama smeštaja u regionu, uključujući hotele, hostele, apartmane i kampove.

Ona će stupiti na snagu krajem 2023. ili početkom 2024. godine. Posetioci će morati da plate između50 centi i 2 evra po noćiu zavisnosti od izabranog smeštaja, do sedam noćenja.

Vlasti kažu da će naknada ići ka održivom razvoju turističkog sektora u regionu. Prihod će se takođe koristiti za obezbeđivanje pristupačnijeg smeštaja za lokalno stanovništvo u turističkim mestima.

Naplati turističke takse pridružuje se i jedna nordijska zemlja -Island.

Nordijska zemlja je zabeležila nagli porast turista tokom protekle decenije. Broj posetilaca je porastao za više od 400 odsto između 2010. i 2018. godine, kada je dostigao više od 2,3 miliona.

Iznos koji će posetioci morati da plate još nije definisan, iako je premijerka Katrin Jakobsdotir rekla da „neće biti visok, za početak“, navodi Blumberg.

Van Evrope, azijska zemlja Butan ima daleko najvišu turističku taksu. Do pre par dana, ona je iznosila 200 evra po osobi na dnevnom nivou. Naime, azijska zemlja je bila zatvorena dve godine zbog pandemije koronavirusa, a po otvaranju su odlučili da taksu sa 60 evra podignu na 200.

Međutim, zbog manjka turista, odlučili su da je prepolove na 100 evra i biće na snazi naredne četiri godine.

Boravišna taksa u Beogradu iznosi 160 dinara po danu boravka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turističke takse svetski gradovi turizam takse za turiste

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana