Tekst objavljen: 31.08.2024 12:00        


Električni automobili imaju manje komponenti od vozila sa unutrašnjim sagorevanjem. Dakle, barem u teoriji, postoji manje habanja pokretnih delova i, potencijalno, manje kvarova.

Koji se automobili više kvare, električni ili oni sa motorima s unutrašnjim sagorevanjem?


Ipak prema nedavnoj studiji američke kompanije za istraživanje tržišta J.D. Snaga ovo je pogrešna pretpostavka – analizirani podaci i iskustvo vlasnika pokazuju da električni automobili i plug-in hibridi zahtevaju više popravki u svim kategorijama nego vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Prema američkoj kompaniji za istraživanje tržišta, električni automobili zahtevaju znatno više popravki nego motori sa unutrašnjim sagorevanjem. Električni automobili i plug-in hibridi moraju da idu u servise na popravke tri puta češće nego automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.


- Vlasnici najsavremenijih, tehnički vrhunski opremljenih BEV i PHEV vozila se bore sa problemima koji su toliko ozbiljni da svoje novo vozilo ostavljaju na servisima tri puta češće nego vlasnici vozila na benzin – kaže Frenk Henli, viši direktor Auto Benchmarking u J.D. Power.

Razlozi bi mogli da budu u novim i ranije neproverenim tehnologijama i softverskoj složenosti pomenutih vozila.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kvarovi električni automobili automobili motori sa unutrašnjim sagorevanjem

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana