Tekst objavljen: 30.05.2024 13:25        


Dušan Uzelac, autor projekta "Investiram na kvadrat", za Espreso je pojasnio šta zapravo predstavlja novi model investiranja u nekretnine koji je dostupan svim građanima

Kako ulagati u nekretnine sa samo 1500 evra?


Ulaganje u nekretnine smatra jednim od najisplativijih ulaganja u 21. veku, ali investiranje bez pozamašnog kapitala gotovo je nemoguća misija.

Da je angažovanjem daleko manjeg izosa investiranje ipak moguće, kroz novi model ulaganja, objasnio je Dušan Uzelac, javnosti poznat kao urednik finansijskog portala Kamatica.

Uzelac je autor projekta "Investiram na kvadrat" koji podrazumeva investiranje u izgradnju samo jednog kvadrata nove zgrade, pri čemu onaj koji ulaže ostvaruje profit ili dolazi do nekretnine.

Umesto pojedinačne investicije, kada investitor naprimer kupuje stan ili ulaže u izgradnju zgrade, ovde se radi o kolektivnom finansiranju gradnje, u koji može da se uloži i svota vredna svega „nekoliko kvadrata".

Ovaj projekat investiranja, koji prvi put na srpskom tržištu uvodi mogućnost direktnog investiranja u nekretnine, koji je dostupan svim građanima, predstavljen je u Narodnoj banci Srbije.

- Investiranje u Srbiji je mlada disciplina, nema mnogo takmičara, informacija, ni prostora za vežbanje. Ovim projektom tržište dobija platformu gde mogu da vežbaju svoje investitorske sposobnosti i znanja. Svako zainteresovan ko se registruje će od nas dobijati predloge projekata za investiranje."Investiram na kvadrat" je svojevrsni investicioni butik, specijalizovan za investicije u stanogradnju i nekretnine, u kome moge da se razgledaju investicione opcije i potencijalno izabere neka za investiranje. A u tom razgledanju će se svakako unapređivati znanja investiranja i na taj način sprovesti edukacija na tu temu, naveo je Dušan Uzelac za Espreso.


Model je, ističe Uzelac, dostupan svima ali nije za svakoga. Pre svega, bitno je da onaj koji ulaže razume principe biznisa.

- Da pojasnim, investiranje nije trgovina. U investiranju su drugačije relacije od trgovine. Investiranje je srodno preduzetništvu. Zamislite da osnivate svoj biznis i da smišljate kako ćete ga voditi, kako zarađivati, koga ćete zaposliti, kako se reklamirati.U investiranju ovo ne treba da radite ali morate da razumete principe biznisa. Jer tek kada razumete koji je tok novca, kako taj novac proizvodi profit tada ste zadovoljili prvi kriterijum za investiranje. Drugi je poverenje. Poverenje u mehanizam, u tržište, poverenje u osobu kojoj poveravate novac. Za odluku da investirate je potreban i razum i emocija. Posedovanje novca za investiranje je tehnički momenat. Ako npr. verujete da će kvadrat stana u Beogradu pasti na 1.000 evra nećete investirati u ovo. Investiranje bez novca je nemoguće ali je znanje investiranja preteča. Znanje pravi novac a ne novac znanje,napominje naš sagovornik.

Ovaj model građanima, navodi Uzelac, omogućava neopterećujući ulaz u svet investiranja.

-Učestvovanje i razgledanje investicionih opcija bez obaveza i razumevanje investiranja do momenta prve investicije. Svojevrsni trenažni centar za investiranje,kaže Dušan Uzelac za Espreso.

Kako "Investiram na kvadrat" funkcioniše u praksi?

Ulaganje na ovaj način pružilo bi mogućnost ulaska u investiranje građevinskog sektora, a da se pri tome ne daju preveliki iznosi.

- Recimo da ste se zainteresovali i registrovali da primate investicione ponude. Od nas dobijete ponude projekata koje smo mi prethodno detaljno izanalizirali, proverili, izračunali troškove, sve.Vama se neke ne svide ali dođe neka zanimljiva u koju želite da investirate sa iznosom od 1.500 evra kojim finansirate jedan investicioni kvadrat. Šaljete nam potvrdu da želite da investirate u jedan investicioni kvadrat. Mi te potvrde skupljamo od svih zainteresovanih učesnika i tek ako se skupi dovoljan broj zainteresovanih prelazimo na naredni korak - potpisivanje ugovora i uplate.Ako kojim sluačejem nema dovoljno zainteresovanih nikakve obaveze se ne uspostavljaju niti se išta uplaćuje unapred. Kada se skupi iznos koji je potreban za projekat on počinje da živi.Mi smo odgovorni za sprovođenje projekta, izveštavanje, izgradnju, prodaju.Po prodaji se ostvaruje očekivani profit koji delimo pola pola.Tako,na primeru da je investicioni kvadrat iznosi 1.500 evra što je njegova proizvodna cena a prodajna cena 2.250 evra dobija se profit od 750 evra od koga vam pripada polovina tj. 375 evra. Na uloženih 1.500 evra vaš profit je 375 evra ili 25%. Kada uzmemo u obzir da je vreme potrebno za ceo investicioni ciklus, od placa, preko izgradnje do prodatih nekretnina, prosečno 2 godine - dobijamo da je prinos na investirano 1% mesečno,naveo je Uzelac.

Detalji projekta „Investiran na kvadrat“ predstavljeni su na internet stranici.

-Svi zainteresovani mogu da se prijave na www.investiram.rs odakle kreće informisanje na temu modela i budućih konkretnih projekata,rekao je Dušan Uzelac za Espreso.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
investiranje u nekretnine investicioni kvadrat investiram2 investiram na kvadrat dušan uzelac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana