Tekst objavljen: 10.07.2024 9:00        


Opremanje doma može biti uzbudljiv, ali i zahtevan poduhvat koji zahteva pažljivo planiranje i promišljanje svakog detalja

Kako skockati lični prostor po svojoj meri?


Od početnog koncepta do završnih detalja, svaki korak u procesu treba pažljivo isplanirati kako bi se stvorio funkcionalan, estetski privlačan i udoban životni prostor. Činjenica je da prostor u kome živimo treba da odgovora sopstvenim potrebama i da ima lični pečat, i doza kreativnosti i neke ideje mogu dovesti do perfekcije.

Izbor stilova i boja

Izbor stila enterijera i boja ključan je za stvaranje harmonije i kohezije u vašem domu. Istražite različite stilove – od modernog i minimalističkog do rustičnog i vintage – i odaberite onaj koji najbolje odgovara vašoj ličnosti i načinu života. Bez obzira da li preferirate moderan, minimalistički, rustičan ili skandinavski stil, držite se dosledno tog izbora kroz ceo stan kako bi postigli najbolji efekat.
Svetlije nijanse mogu učiniti prostor većim i svetlijim, dok tamnije boje dodaju toplinu i intimnost. Neutralne boje su dobar osnov za većinu prostorija, a akcenti u vidu živih boja mogu dodati dinamiku i ličnost.

Raspored nameštaja

U rasporedu nameštaja najpre treba krenuti od merenja prostora, crtanja plana prostorije, da bi svaki kupljeni komad nameštaja odgovarao prostoru, omogućavajući dovoljno mesta za kretanje i funkcionalnost.

U dnevnoj sobi, kauč i stolice treba postaviti tako da omogućuju slobodan prolaz i olakšavaju pristup. Korišćenje skice može pomoći u vizualizaciji i planiranju idealnog rasporeda.

U trpezariji, sto i stolice treba postaviti tako da omoguće udobno obedovanje, sa dovoljno prostora za kretanje oko stola. U spavaćoj sobi, krevet treba biti centralni element, postavljen tako da omogući jednostavan pristup s obe strane, dok noćni ormarići i komode treba da budu smešteni na dohvat ruke, ali ne na putu.


Rasveta

Prirodno osetljenje čini prostor vizuelno prostranijim. Veliki prozori, svetle zavese i ogledala mogu pomoći u prosvetljavanju prostora. Međutim, nije uvek na svim mestima u domu moguće postaviti prozore, zato te delove treba kombinovati sa drugim izvorima svetlosti – kao što je ambijentalno, radno i akcentno osvetljenje. Lampice, lusteri, zidne lampe i stojeće lampe mogu stvoriti različitu atmosferu.

Dodajte stolne ili podne lampe sa direktnim svetlom iznad radnih površina ili čitanja. Ovo će vam pomoći da se fokusirate na specifične aktivnosti. Koristite svetiljke sa usmerenim svetlom za isticanje umetničkih dela, ukrasa ili arhitektonskih elemenata u prostoru. Ovo je odličan način da dodate dubinu i teksturu u enterijer. Razmislite i o instaliranju regulatora svetlosti ili koristite lampe sa dimerima kako biste prilagodili jačinu svetlosti prema potrebi. Ovo je posebno korisno za stvaranje intimnijih ili opuštajućih ambijenata.

Dekorativni elementi

Prilikom dekoracije, važno je fokusirati se na detalje koji odražavaju vaš lični stil i dodaju karakter prostoru – umetničke slike, tepisi, zavese, jastuci i drugi dekorativni predmeti. Kombinujte različite elemente kako biste stvorili jedinstven i personalizovan izgled. Razmislite i o korišćenju fokalnih tačaka, poput kamina, umetničkih dela, i drufigih umetniških dela... sve to doprinosi stvaranju dinamičnog i prijatnog ambijenta.

Dodajte biljke za svežinu i prirodni element u prostoru. Zelenilo u domu ne samo da poboljšava estetiku prostora već i doprinosi boljem raspoloženju. Biljke u saksijama ili viseće biljke mogu uneti prirodnu lepotu i svežinu u prostoriju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lični prostor saveti za opremanje stana opremanje stana uređenje enterijera

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana