Tekst objavljen: 16.08.2024 16:35        


U eri estetike na društvenim mrežama i onlajn umrežavanja, izgradnja snažnog ličnog brenda je ključna za dobijanje posla iz snova

Kako poboljšati lični brend?


Vaš lični brend nije samo doteran CV ili onlajn profil, to je jedinstven prikaz vaših veština, iskustava i vrednosti koji predstavljate svetu.

Istraživanje sprovedeno među zaposlenima u SAD pokazuje da ispitanici koriste deset različitih društvenih mreža i onlajn platformi u potrazi za poslom i prijavama. Stoga je važno izdvojiti se na ovim platformama kako biste privukli pažnju regrutera i menadžera za zapošljavanje.

Bilo da ste nedavno diplomirali ili ste iskusni profesionalac, ulaganje u svoj lični brend je ključan korak ka postizanju karijernih ciljeva. Evo četiri saveta koje možete koristiti za poboljšanje svog ličnog brenda:

Fokusirajte se na LinkedIn

LinkedIn je trenutno najveća profesionalna mreža, sa više od milijardu članova širom sveta. Na ovoj platformi, pojedinci mogu prikazati svoje jedinstvene ponude kroz svoje profile.

Pažljivo kreiran profil treba da uključuje dobro napisani naslov, sekciju „O meni“ i sekciju o radnim iskustvima koja se fokusira na vaše veštine i postignuća u svakom poslu. Istražite koje ključne reči da koristite u opisima poslova kako bi vas regruteri lakše pronašli.

Korišćenjem LinkedIn-a na efikasan način, možete poboljšati svoju vidljivost i stvoriti prilike za napredovanje u karijeri. Na kraju krajeva, podaci sa LinkedIn-a pokazuju da svakog minuta četiri osobe na ovoj mreži dobijaju posao.

Kreirajte sadržaj

Kreiranje i deljenje sopstvenog sadržaja omogućava vam da pokažete svoju stručnost i jedinstvene perspektive, kao i da komunicirate sa svojom publikom kako biste ojačali svoj lični brend. Redovno plasiranje vrednog sadržaja može vam pomoći da se pozicionirate kao lider u svojoj oblasti i izgradite kredibilitet. LinkedIn, Medium i lični blogovi su idealni za to.

S druge strane, YouTube je savršen za tutorijale, blogove i edukativni sadržaj. Takođe možete razmisliti o pokretanju ili gostovanju u podkastima kako biste razgovarali o trendovima u industriji, delili priče i nudili savete.

Svaka platforma je različita, pa budite pažljivi kada postavljate specifičan sadržaj jer različite platforme privlače različite publike. Iako deljenje sadržaja na više platformi štedi vreme, može dovesti do neusaglašenosti formata i publike i propuštanja jedinstvenih prilika koje platforme nude.


Izgradite portfolio

Neki onlajn profili mogu ograničiti vašu kreativnost u prikazivanju vašeg rada, veština i postignuća, pa možete kreirati onlajn portfolio kao sveobuhvatniju i vizuelno privlačniju opciju. Sa portfolijom, potencijalni poslodavci ili klijenti mogu detaljnije istražiti vaše sposobnosti i profesionalni identitet.

Neki od neophodnih elemenata koje treba uključiti u svoj portfolio su:

  • Sekcija „O meni“koja ukratko ističe vaše obrazovanje, stručnost i profesionalne ciljeve

  • CV ili rezime

  • Visokokvalitetan prikaz vaših najboljih radova(npr. studije slučaja i opisi projekata)

  • Sertifikati i nagrade
Zapamtite, ovaj portfolio služi kao centralno mesto za vaše profesionalne informacije, pa posvetite vreme njegovom kreiranju i oblikovanju.

Povežite se s drugima

Ne postoji čarobni broj kontakata koje treba da imate na profesionalnim mrežama da biste postali ekspert u umrežavanju. Međutim, izgradnja odnosa sa ljudima sličnih vama ili vašeg profila je važnija za izgradnju vašeg ličnog brenda.

LinkedIn može vam pomoći da se povežete s drugima i otvorite prilike za razvoj karijere. Takođe, možete koristiti slanje personalizovanih ili direktnih poruka i prisustvovati industrijskim događajima kako biste proširili svoju mrežu.

Saradnja na projektima može biti još jedan način da ojačate svoj brend dok se povezujete s drugima, kao što je koautorsko pisanje članaka ili doprinos onlajn zajednicama.

Vaš lični brend odražava ko ste i za šta se zalažete, pa je važno da uložite trud u njegovu izgradnju na promišljen i iskren način. Doslednost je ključ u jačanju ovog brenda, pa morate održavati svoj brend na svim platformama i tokom vremena kako biste pokazali posvećenost i profesionalizam u svom radu. Korišćenjem pravih alata na strateški način, možete se izdvojiti u svojoj oblasti i privući prilike koje želite.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
biznis strategija unapređenje biznisa biznis lični brend

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana