Tekst objavljen: 28.10.2023 18:00        


Zimske gume nisu samo običan deo automobila, one su zapravo njegove "zimski cipele". Kao što ne biste izašli na sneg u sandalama, tako ni vaš auto ne bi trebalo da izlazi na ledene puteve bez odgovarajuće opreme

Kako odabrati prave zimske gume?


Kao što se svaki trkač priprema za trku, tako se i svaki vozač treba pripremiti za zimu. Automobil, kao i svaki dobar atleta, mora biti u najboljoj formi kako bi se suočio sa izazovima koje donosi zima. A jedan od ključnih igrača u ovoj godišnjoj "trci" jesu zimske gume.

Važnost zimskih guma

Zimske gume nisu samo običan deo automobila, one su zapravo njegove "zimski cipele". Kao što ne biste izašli na sneg u sandalama, tako ni vaš auto ne bi trebalo da izlazi na ledene puteve bez odgovarajuće opreme.

Zimske gume su dizajnirane da poboljšaju performanse vozila tokom hladnih meseci. Niske temperature utiču na elastičnost guma, a zimske gume su izrađene od materijala koji ostaje fleksibilan čak i na veoma niskim temperaturama. Ovo omogućava bolje prianjanje, manji rizik od proklizavanja i kraći put kočenja.

Kako odabrati prave zimske gume

Odabir pravih zimskih guma nije baš kao biranje cipela za modnu pistu, ali ipak zahteva pažnju. Kao što ne biste nosili baletanke na planinarenje, tako ne bi trebalo da stavite pogrešne gume na svoj auto za zimu.

Starost guma je jedan od faktora na koje treba obratiti pažnju. Gume stare više od pet godina mogu pokazivati znakove starenja, čak i ako nisu intenzivno korišćene. Takođe, veličina guma je bitna - one moraju biti odgovarajuće za vaše vozilo.

Uslovi vožnje i vrsta vozila takođe igraju ulogu u izboru pravih guma. Ako često vozite po snežnim ili ledenim putevima, ili ako imate terensko vozilo, možda će vam biti potrebne drugačije vrste zimskih guma nego što bi to bio slučaj za gradsku vožnju malim automobilom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kada je pravo vreme za promenu guma

Promena guma nije samo pitanje godišnjih doba, već i vremenskih prilika. Zakonske regulative propisuju period korišćenja zimskih guma, ali je važno da se vozači prilagode i aktuelnim vremenskim uslovima.

Automobilizam, kao i svaki drugi oblik sportskog takmičenja, zahteva pripremu, strategiju i odgovorno ponašanje. Pravilna priprema automobila za zimu, uključujući upotrebu zimskih guma, ključna je za bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

Zato neka vam automobil bude spreman za zimsku trku, a vi budite odgovorni vozači na putu tokom zimskog perioda. Jer kao što svi znamo, u ovoj trci nije bitno samo stići do cilja, već stići bezbedno.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gume zimske gume zamena guma automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana