Tekst objavljen: 09.08.2015 14:28        


Usled velikog interesovanja čitalaca finansijskog portala Kamatice, i uz pomoć direktora Beogradske Berze Siniše Krnete pokušali smo da objasnimo građanima kako mogu da kupuju i prodaju HoV ( hartije od vrednosti).

Kako kupiti ili prodati akcije na Beogradskoj Berzi

Koji je postupak kupovine HoV za potencijalne ulagače?

Kada neko želi da kupi ili proda akcije ili da prvi put trguje na berzi neophodno je da izabere Brokersko-dilersko društvo koje je član Beogradske Berze ili neku od banaka koje su takođe članovi. Ukoliko je izabrao banku za svog posrednika ona mu otvara namenski račun za trgovanje, a potom i vlasnički račun kod Centralnog Regista HoV. Ukoliko je u pitanju Brokersko-dilersko društvo , ta kuća će za račun svog klijenta otvoriti oba računa.

Preko koliko brokersko - dilerskih kuća je moguće kupovati i prodavati HoV?

Moguće je kupovati samo preko onih koje su članovi Beogradske Berze. Ukupno ih je 40, a od toga je 15 banaka. Spisak članova možete naći na sajtu Beogradske Berze. Preko svih članova je moguće kupovati i prodavati HoV sem preko Poštanske Štedionice. Preko Poštanske Štedionice je moguće samo prodati besplatne akcije Aerodroma i Nis-a.

Otvaranje namenskog računa u bankama koje su članovi Beogradske berze se uglavnom ne naplaćuju sem u Banka Intesi i u Jubmes banci gde otvaranje namenskog računa košta 500,00 dinara.
Što se tiče vlasničkog računa tj. otvaranje računa u Centralnom registru  ono košta od 500, 00 do 1.000,00 dinara zavisno od toga da li banka naplaćuje ovu uslugu ili ne. Otvaranje ovog računa jedino ne naplaćuju Alpha banka i UniCredit Banka.

Da li je moguće kupiti obveznice i koje obveznice su trenutno dostupne na Beogradskoj Berzi?

Naravno, moguće je kupiti obveznice Republike Srbije trenutno su samo dve serije u ponudi, pored državnih moguće je kupiti i obveznice grada Šapca. Obveznice su zanimljivije od akcija, jer njih možete prodavati van berze, na berzi se mogu prodavati samo obveznice koje su ukljućene na berzu. Kod obveznica možete čekati dospeće istih i tako zaraditi ili ih prodati po pristojnoj ceni.

Kolika je provizija koju klijent plaća prilikom trgovanja na Berzi?

Provizija, ako saberemo sve ukupno, a u to je uračunata provizija i brokersko-dilerskog društva ili banke zavisno od toga koga je klijent birao i provizije berze nije veća od 1% od iznosa transakcije koja je obavljena.

Da li građani mogu da kupe akcije Aerodroma ili Nis-a?

Naravno, sve akcije kojima se trguje na Beogradskoj Berzi moguće je kupiti ili prodati. Da bi ste kupili akcije potrebno je da imate otvoren račun, da to uradite sami preko aplikacije ili da date nalog svom dileru koji će tu transakciju izvršiti za vas. Isti postupak je i za prodaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

12 komentara

  1. User image
    Saša73 18.04.2015 13:57

    Hvala za odličan članak. U vreme kada banke nude male kamate na deviznu štednju, ovakve informacije su više nego korisne za one koji bi da investiraju. U potpunosti ste objasnili postupak prodaje i kupovine obveznica. Naveli ste i gde je najjeftinije otvaranje namenskog i vlasničkog računa. Mene sada zanima da li se poslovi kupovine i prodaje HoV mogu završiti u manjim mestima/opštinskim centrima u unutrašnjosti Srbije ( Valjevo, Čačak, Ljig,. . .) ili se za svaku transakciju ( samo prvi piut ili uvek) mora ići u Beograd, u sedište brokerske kuće/centalu banke?

  2. User image
    Kamatica 20.04.2015 9:23

    Poštovani Saša, postavili smo link u samom tekstu gde možete videti koje banke omogućavaju kupovinu i prodaju Hov i koje brokerske kuće su takođe u saradnji sa Beogradskom Berzom. Tako da nije potrebno da dolazite u Beograd, možete sve poslove završiti u banci u vašem mestu koja je na spisku saradnika sa Beogradskom Berzom. Srdačan pozdrav!

  3. User image
    Drinka 27.09.2015 0:44

    Odlican clanak!!!!

  4. User image
    Nebojsa 06.01.2016 20:55

    Postovani,zanima me sledece:Moj dalji rodjak zeli da mi pokloni akcije duvanske industrije.Da li je to moguce i na koji nacin?Hvala unapred na Vasem odgovoru.

  5. User image
    Marko 11.01.2016 10:17

    @Nebojša, naravno da je moguće izvršiti prenos vlasništva akcija. Prenos vlasništva akcije se vrši u Centralnom registru HoV ali je najbolje konsultovati advokata.

  6. User image
    Dragana 03.03.2016 16:19

    Imam akcije EPS-a koje sam nasledila od oca.Da li mogu da ih prodam iako EPS jos uvek nije privatizovan?

  7. User image
    Alberto 17.08.2016 2:31

    Da li je moguce kupiti besplatne akcije aerodroma ili nisa kao privatno lice od privatnog lica. Znaci ja hocu da kupim akcije od xy osobe po dogovorenoj ceni a da se to odradi bez brokerske kuce i bez namenskog racuna. Hvala.

  8. User image
    darko 25.12.2016 20:41

    interesujeme ovo sto dragana pita

  9. User image
    Sasa s 03.03.2018 12:39

    Interesujeme ovo sto Dragana i Darko pitaju...

  10. User image
    Darko 20.03.2018 6:49

    Koje akcije su sada najbolje za kupovinu i dali može da se kupe i akcije stranih kompanija kao koka kola.

  11. User image
    Brankica 15.03.2019 8:12

    Postovani,
    Posedujem akcije jedne firme i imam otvoren namenski i vlasnicki racun u banci koju sam odabrala za brokera.
    Zelim da kupujem dodatne akcije, a i da prodajem iste.
    Da li postoji mogucnost za ove transakcije on-line i da li postoji odgovarajuca aplikacija.
    Radi se o Vojvodjanskoj banci.

  12. User image
    Beogradjanin 24.03.2020 20:46

    Postovani,
    Kada je potraznja odredjenih akcija veca od ponude kako se one mogu kupiti? Da li je to do snalazljivosti brokera, da li prvenstvo imaju tzv veliki igraci ili neki treci nacin odredjuje kupca?
    Hvala

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akcije nisa akcije Aerodrom Beogradska berza trgovanje akcijama

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana